Salarii de 25 ori mai mari în Sănătate. Apare o nouă agenție în ministerul condus de Eugen Nicolăescu

Data publicării:
eugen nicolaescu mediafax-1

Ministerul Sănătăţii are în acest moment controlul asupra banilor de la bugetul de stat destinaţi Programelor Naţionale de Sănătate pentru profilaxie. Celelalte programe, cele terapeutice - destinate bolnavilor cu afecţiuni precum cancerul şi diabetul zaharat - se desfăşoară cu bani proveniţi din contribuţiile asiguraţilor, gestionaţi de Casa Națională de Asigurări de Sănătate .

Acum Ministerul Sănătăţii doreşte să creeze o structură prin care CNAS să dea banii, dar Ministerul să decidă asupra împărţelii lor.

Pentru asta se modifică legea, astfel încât angajații să poată primi salarii uriașe.

Potrivit modificărilor, se consideră că sunt gestionate fonduri comunitare, și astfel pot beneficia de majorări salariale de până la 25 de ori.

În realitate, însă, nu vorbim de fonduri europene, așa cum reiese din lege, ci de bani de la bugetul de stat, ori bani dați de români la asigurările de sănătate.  

Decizia vine în condițiile în care sistemul sanitar are mari probleme, mai ales din cauza lipsei banilor. Chiar dacă sumele alocate nu sunt suficiente în niciun an, autorităţile nu s-au ferit de investiţii păguboase. De-a lungul timpului sute de milioane de euro au fost aruncate pe fereastră pentru proiecte care nu s-au concretizat.

Programul „Analize pentru toţi”, prin care Ministerul Sănătăţii a vrut să facă analize tuturor românilor în perioada 2007-2008, a costat 180 de milioane de euro.

Pentru studii de fezabilitate pentru spitalele regionale s-au plătit 11 milioane de euro, iar valoarea contractului privind cardul național de sănătate a ajuns la 20 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri