Soluția care protejează carnea de E.coli și salmonela, creată de cercetători români

Data publicării:
carne pui solutie clujeni

Soluţia creată de cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a fost perfecţionată pe parcursul a trei ani de studii.

„A avut un efect antimicrobian foarte puternic, iar carnea a ajuns să îşi păstreze calitatea mai mult cu o săptămână faţă de ce există în acest moment în supermarketuri”, spune un cercetător.

„Pare interesantă, ma bucur ca acest lucru se intampla de la un coleg tanar de la USAMV.

„O carne refrigerată este carnea cu aroma și savoarea cea mai bună. Sigur presupune şi un termen de risc, termen de valabilitate redus. Mărirea termenului de valabilitate este un deziderat”, declară Marian Mihaiu, şeful laboratorului sanitar-veterinar DSVSA Cluj.

Odată pulverizată pe carne, soluţia reduce semnificativ numărul bacteriilor periculoase sau le elimină complet.

„Se multiplică tot ce înseamna contaminare, mai ales cu germeni din zona tubului digestiv. Dacă se secționează un pic de intestin, ajunge pe carne, și un gram are milioane de microbi care apoi găsesc un mediu de dezvoltare bun pe carne”, adaugă Marian Mihaiu.

„Putem discuta de enterocolite, deci afecţiuni ale sistemului digestiv, dar mai mult decât atât, la un nivel mai profund poate fi hepatotoxic sau neurotoxic daca există această încărcătură microbiană sau carne alterată. Ar trebuie să fim mult mai deschişi ca oameni şi să considerăm că datorită dezvoltării tehnologice avem şi avantaje pentru consumul de zi cu zi al unui om”, spune Anca Ignar, medic nutriţionist.

„Ar fi foarte interesant să vedem şi pe piaţă astfel de produse, cam greu cu posibilii furnizori”, spune Gheorghe Martău, student.

Soluţia are la bază extracte naturale şi chiar dacă nu este nocivă, cercetătorii recomandă spălarea cărnii, înainte de preparare. Proiectul cercetătorilor a fost finanţat cu 50 de mii de lei printr-un cec de inovare de la Ministerul Educaţiei. Echipa de cercetători a mai creat un produs asemănător: folia biodegradabilă antimicrobiană pentru fructe şi legume pentru care va primi brevet de invenţie anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri