Consultațiile preventive nu mai sunt obligatorii

Data publicării:
medic pacienti

Casa de Asigurări voia ca aceste consultaţii să fie obligatorii, dar a renunţat la idee după ce a constatat că nu are cum să-i sancţioneze pe pacienţii care nu se prezintă la medic.

Pe baza comportamentului zilnic, descris cu ajutorul unui chestionar, care va fi la îndemâna fiecărui medic de familie, acesta va putea întocmi o așa-numită riscogramă, care va arăta ce afecţiuni ar putea să apară la un moment dat.

De la 1 iunie, un român sănătos va avea dreptul la o astfel de consultaţie o dată la trei ani. Faţă în faţă cu pacientul, medicul va consemna, în primul rând, factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dietă şi va da câteva sfaturi privind schimbarea obiceiurilor nesănătoase. Răspunsurile primite de la pacient îl vor ajuta să evalueze riscul de boli de inimă, cancer sau boli mintale. De asemenea, va avea rolul de a-i depista şi pe cei care beau prea mult, pe baza unor întrebări standard. Unele întrebări sunt menite să identifice riscul de depresie.

Consultaţiile preventive trebuiau să fie, inițial, obligatorii. Case Naţională de Asigurări de Sănătate a renunţat la idee, pentru că a realizat că nu poate aplica şi sancţiuni.

„În acest moment nu este cazul să institutuim această sancţiune, probabil după ce va apărea şi cardul de sănătate, vom putea gestiona această sancțiune, astfel încât să fie îndreptățit aplicată”, spune Radu Ţibichi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Autorităţile s-au gândit însă la o modalitate prin care să-i încurajeze pe doctori să facă aceste consultaţii preventive.

„Dacă noi vom plăti consultaţii, atunci medicul va efectua consultaţii. Dacă vom plăti cazuri depistate la vreme cu cancer, spre exemplu, în stadii tratabile, atunci medicul se va preocupa să identifice cazuri tratabile ca să primească acei bani”, spune dr. Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al prim-ministrului.

Românii care au peste 39 de ani vor avea dreptul la o consultaţie preventivă pe an, deoarece doctorii consideră că riscul de îmbolnăvire creşte considerabil după această vârstă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”