„Ne-am învăţat cu cutremurele ca şobolanii cu otrava” - locuitor din Izvoarele, judeţul Galaţi

Data publicării:
izvoarele

Sătenii din Izvoarele cer soluţii, după ce cutremurele repetate le-au avariat casele. Ei sunt tot mai îngrijoraţi, mai ales că specialiştii Institutului Naţional de Fizică a Pământului spun că seismele vor continua. Motivul: în zonă s-a reactivat o placă tectonică. Cu toate explicaţiile specialiştilor, oamenii continuă să învinuiască exploatarea petrolieră din zonă.

De ce nu se zguduie în altă parte? Nu este problema numai din cauza sondelor, din cauză că suntem în zona respectivă? Aşa este, aşa este”, au comentat locuitorii.

Nimeni din satul ăsta nu crede ce spuneţi dumneavoastră. Toată lumea vă ascultă, pune capul în pământ şi pleacă”, spune o femeie.

Ca să îi liniştească pe oameni, autorităţile locale promit că vor încerca să afle dacă şi forajele din zonă au vreo legătură cu producerea cutremurelor. „S-a hotărât ca într-un timp rezonabil să aibă loc o întâlnire cu organele de conducere Petrom pentru a purta o discuţie cu mesajul dumneavoastră”, a anunţat Ioan Nicolau, primarul comunei Slobozia-Conachi.

Între timp însă, oamenii se tem că vor rămâne fără locuinţe: pereţii caselor se crapă de la o zi la alta tot mai mult din cauza cutremurelor. „Ca şobolanii cu otrava ne-am învăţat cu cutremurele. Da. Asta e, din minut în minut”, se plânge un locuitor. „Sunt crăpate camerele pe lungime, de la est la vest. Care sunt nord-sud nu prea sunt afectate”, explică altul.

Cu toate acestea, ideea de a părăsi casele este greu de conceput: „Cum să plecăm? Şi casele... ce le facem? Ce, eu am muncit 50 de ani să fac o casă şi... Nu plec nicăieri. Aici stăm, aici murim.

Autorităţile spun că, pentru moment, nu se pune problema ca oamenii din zonă să fie evacuaţi.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri