Primăria Sectorului 3 se mută în aceste zile într-un nou sediu, a cărui construcţie a costat 5 milioane de euro. Clădirea s-a ridicat pe locul unei foste şcoli care data din epoca lui Alexandru Ioan Cuza. Din imobilul care a fost scos în 2013 de pe lista monumentelor istorice au mai rămas doar pereţii exteriori. Două ONG-uri cer condamnarea penală a celor care au aprobat declasarea, în timp ce primăria se apără cu actele semnate de un fost ministru şi un fost secretar de stat din Ministerul Culturii.

Embed:

În prima zi de lucru a săptămânii, angajaţii Primăriei Sectorului 3 au încărcat câteva camioane cu birouri, copiatoare, scaune, ghivece cu plante şi nenumărate cutii. Administraţia se mută din sediul de pe strada Parfumului în noua clădire, ridicată pe Calea Dudeşti în locul unui imobil istoric. Primarul Robert Negoiţă a supravegheat personal ultimele finisaje.

Noul sediu este fosta Şcoală Bosianu, construită în 1867 şi care a fost închisă în 2002, din cauza degradării. O pagină din istoria Capitalei.

Dan Neagu, fost elev al şcolii Bosianu: Aş fi menţinut-o să arăt urmaşilor ce era. Mai e una pe Foişor, identică. Era rivalitate între şcoli când eram eu mai tânăr.

În 2013, la cererea primarului Sectorului 3 şi cu acordul fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, clădirea a fost declasată din categoria monumentelor istorice. Aşa a fost posibilă transformarea fostei şcoli într-o clădire modernă.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”: Iniţial era şcoală şi cămin. După aceea fiind mulţi copii a rămas doar şcoală şi în mijloc ei am avut un cămin cultural făcut în interbelic. Prin ordinul de declasare s-a demolat total partea din mijloc, căminul cultural, şi s-a demolat toată şcoală, mai puţin pereţii exteriori.

Două ONG-uri au dat în judecată primăria şi Ministerul Culturii şi au câştigat în primă instanţă.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”: Curtea de Apel s-a pronunţat că ordinul de declasare semnat de ministrul Daniel Barbu şi secretarul Radu Boroianu este ilegal.

Investiţia care a îngropat clădirea de patrimoniu a ajuns la cinci milioane de euro, din bugetul public, iar inaugurarea va avea loc în această săptămână, chiar dacă litigul privind clădirea e în curs.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!