Cubul virtual în care se pot trata fobiile sau durerile pacienților cu amputații ori arsuri

Data publicării:
cub

Platforma de roboterapie şi psihoterapie prin realitatea virtuală este parte a unui complex de cercetare şi aplicaţii ale Catedrei de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai.

Clădirea complexului, numită Avalon, este una de avangardă. A fost contruită în interiorul unui deal, astfel încât mediul natural să fie păstrat.

Inaugurat în anul 2010, Cubul Virtual a costat peste 1 milion și jumătate de euro, iar până astăzi peste 500 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică în mediul virtual.

Iată cum decurge o asemenea şedință de terapie cu un pacient care are fobie de înălțime.

Discuție Silviu Matu, cercetător Catedra de Psihologie a UBB-pacient:

„-Gândește-te că acum suntem într-un mediu de realitate virtuală, un mediu care e sigur pentru tine. Dacă nu am fi folosit lucrul acesta, ar fi trebuit să mergem sus pe o clădire sau să găsim un astfel de loc care să aibă proprietăţile astea, să aibă caracteristica asta. Aici sigur nu ţi se poate întâmpla nimic rău, încearcă să te concentrezi pe ceea ce îţi provoacă teamă în situaţia asta. O să te plimb încet pe marginea zidului...

-E mai rău dacă ne plimbăm. Dacă stau în loc mă simt mai stabilă”.

„Am fost într-un mediu de realitate virtuală. Mai precis am fost pe un zid şi în timp ce mă uitam în jos şi vedeam o înălţime foarte mare. Ce am simţit? Ceea ce simt de obicei când sunt undeva la înălţime. A început să îmi bată inima foarte tare, palmele să îmi transpire, am simţit o căldură în tot corpul”, spune Cristina.

Cel care a pus la punct acest sistem este Daniel David, șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie, care în 2005 a renunțat la cariera academică din Statele Unite ale Americii.

Doream să pot să fac în țară lucruri pe care le fac și în străinătate, astfel încât să nu fii nevoit să mergi în străinătate pentru a face diverse cercetări, ba poate să aduci cercetători străini în România care să desfășoare cercetări de top. Diferența este produsă de dotare și de resursa umană. Sigur, dacă m-ați întreba care este mai importantă, mi-ar fi greu să răspund, dar aș spune totuși că resursa umană parcă este un pic mai importantă”, spune prof. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB.

Daniel David vrea să extindă aplicațiile platformei de realitată virtuală nu doar pentru că este pasionat de combinația psihologiei cu tehnica de vârf. În primul rând vrea să arate ce minuni se pot face într-o insulă de excelență precum Avalon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri