Puterea roboților, în mâinile oamenilor

Data publicării:
militar robot exoschelet

Companiile militare sunt cele care au investit cel mai mult în ideea de exoschelet. Iniţial în scop paşnic. Pentru a permite mutarea unor obiecte mult prea grele pentru a fi ridicate cu mâna goală. Acum însă, exoscheletelor li se caută şi o aplicaţie pe câmpul de bătălie. Compania Revision Military dezvoltă costumul KOS. Este o armură de luptă care ar putea proteja soldaţii mai bine decât căştile şi vestele anti-glonţ existente. Actualele echipamente militare acoperă doar 19% din suprafaţa corpului. Potrivit celor de la Revision Military, costumul KOS ar tripla suprafaţa protejată. Vestele antiglonţ există de foarte multă vreme. Însă motivul pentru care nu au fost realizate până acum costume complete care să respingă proiectilele a fost unul simplu: sunt prea grele.

De aceea, la armura celor de la KOS exoscheletul joacă un rol foarte important. Susţine greutatea platoşelor, inclusiv printr-o coloană vertebrală artificială.

Însă acest concept poate revoluţiona şi medicina. I-ar putea ajuta să meargă din nou pe cei care suferă de o paralizie a picioarelor. Argo este una dintre companiile care dezvoltă proteze bazate pe acelaşi principiu al exoscheletelor militare şi industriale.

Greutatea corpului este preluată de membrele robotizate. Şi cu toate că purtătorii unui astfel de costum trebuie să folosească şi cârje, această tehnologie este un pas înainte către o viaţă normală.

Următoarea etapă în dezvoltarea unor proteze de acest fel este obţinerea unui echilibru mai bun pentru purtătorul lor. În acelaşi timp se caută soluţii prin care exoscheletele să poată fi folosite şi de cei cu picioarele amputate sau cu paralizii extinse.

Primul exoschelet funcţional a fost dezvoltat în urmă cu mai bine de 50 de ani de compania americană General Electric. Clientul a fost, desigur, armata Statelor Unite. Însă costumul dezvoltat atunci s-a dovedit a fi inutil. Deşi putea ridica greutăţi mari, era voluminos şi se mişca greu. Însă ştiinţa materialelor şi robotica au evoluat foarte mult în ultima jumătate de secol.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri