60 de imigranți au fost prinși în timp ce intrau ilegal în România

Data publicării:
20160116 imigranti timis 09 INQ Cornel Putan

România a intrat pe ruta refugiaţilor. 60 de imigranţi au încercat să treacă ilegal frontiera, vineri spre sâmbătă, în drum spre Ungaria şi, mai departe, spre Germania. Grupul, alcătuit doar din bărbaţi, a apărut pe camerele cu termoviziune ale poliţiştilor de frontieră. Toţi au ajuns, sâmbătă seară, la sediul Serviciului de Imigrări Timiş, unde vor fi înregistraţi. Până miercuri, oamenii vor rămâne într-un centru din Arad. Apoi, dacă autorităţile din Serbia refuză să îi preia, vor fi expulzaţi în ţările de origine. Până acum, niciunul nu şi-a exprimat intenţia să ceară azil în România.

„România este în Europa. Eu vreau să ajung în Germania. Din România, în Ungaria, Austria şi apoi Germania. Poporul vostru mă ajută. Eu sunt din Pakistan, acolo oamenii sunt foarte săraci”, explică unul dintre imigranți de ce a ales să treacă ilegal granița.

Ahmed are 28 de ani şi a plecat din Pakistan, către vestul Europei, acum trei luni. Vrea să ajungă cu orice preţ în Germania.

„Este foarte periculos în Pakistan, sunt probleme în Kashmir, avem probleme cu talibanii, ISIS”, spune el.

Vineri noapte, grupul din care face parte şi Ahmed a fost prins pe fâşia verde, între Serbia şi România, în dreptul localităţii Lunga din judeţul Timiş. 60 de bărbaţi, cu vârste între 20 şi 40 de ani, din Pakistan, Afganistan, Somalia, Maroc şi Irak încercau să intre ilegal în România, după ce au mers mii de kilometri prin Grecia, Macedonia şi Serbia.

După ce au fost prinşi în zona de trecere a frontierei, cei 60 de migranţi au fost aduşi la sediul Poliţiei de Frontieră din Jimbolia, unde au fost audiaţi şi amprentaţi de oamenii legii.

Au fost contactate autorităţile de frontieră sârbe în vederea cercetării în comun şi punerea a acordului de readmisie. Sunt în procedurile de triere şi verificare specifice”, a declarat Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

În timp ce unii erau audiaţi, cei care aveau răni provocate de miile de kilometri parcurși pe jos au primit îngrijiri. Iar preotul din Jimbolia şi-a oferit ajutorul.

Am venit să ajutăm cu ce ţine de noi, de Biserică, cu o masă caldă, alimente, cu ce au nevoie, cât timp stau pe teritoriul ţării noastre. Am discutat cu restaurantele din oraşul nostru, ştiu că nu mănâncă carne de porc, am spus să facă un meniu şi noi sprijinim. Adică plătim”, a declarat preotul Petru Alexa.

După ce au fost prinşi imigranţii, la graniţa cu Serbia au fost sporite măsurile de sigurantă.

Au triplat efectivul poliţiştilor de frontieră şi toată lumea este în alertă”, a declarat Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.

Cel mai probabil, cei 60 de bărbaţi vor fi duşi la un centru cu regim închis. Cei care vor să rămână în România pot cere azil şi vor sta colo până când solicitarea lor va fi aprobată. Poliţiştii spun că, din primele informaţii, reiese că oamenii au ajuns în ţara noastră pe cont propriu, fără o călăuză.

Dacă li se va permite şederea pe teritoriul României, atunci refugiaţii urmează să primească şi bani pentru a se putea integra şi întreţine. Vor primi zilnic 3 lei pentru a-şi cumpăra mâncare, mai puţin de 2 lei pentru îmbunătăţirea condiţilor din azil şi odată la 24 de ore câte 80 de bani pentru haine şi medicamente.

România trebuie să primească peste şase mii de refugiaţi în următorii doi ani. Numărul lor a fost stabilit de Uniunea Europeană, ca în cazul tuturor ţărilor comunitare. România a votat împotriva acestor cote, dar fără folos.

În 2015, 1.363 de oameni au ajuns în centrele pentru azilanţi din România. Cu toţii au intrat ilegal, dar doar 739 dintre ei au fost prinşi în flagrant. Ceilalţi au fost depistaţi în cadrul unor razii în marile oraşe.


Actualizare 9:00. Mircea Băcală, prefectul județului Timiș, a declarat la Digi24 că imigranții „vor fi relocați la centrul de imigrări din Timișoara unde sunt așteptați omologii din Serbia pentru relocarea lor în Serbia. Nu avem intenția de a-i plasa în centrele noastre din județul Timiș, eventual, din câte am fost informat, vor fi transportați la Arad la acel centru de refugiați.”

Din câte am înțeles, frontiera s-a închis, au triplat efectivul polițiștilor de frontieră și lumea este în alertă”, a mai spus Mircea Băcală.

20160116 imigranti timis 06 INQ Cornel Putan
20160116 imigranti timis 06 INQ Cornel Putan

Cei 60 de bărbați au urmat traseul Grecia - Macedonia - Serbia, cel mai probabil scopul lor fiind de a ajunge în Germania. Un motiv pentru care au ales România ca țară de tranzit ar fi acela că Ungaria a construit anul trecut un gard la granița cu Serbia.


Cei 60 de imigranţi, toți bărbați, au intrat ilegal în România, din Serbia, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ei au fost reperați pe un câmp în apropiere de frontieră. Aceștia au vârstele cuprinse între 20 și 40 de ani.

Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Timiș, a declarat că imigranții au fost prinși în jurul orei 1:45 de polițiștii de frontieră din cadrul sectorului Lunga, cu ajutorul sistemului cu termoviziune.

Mai multe patrule au intervenit, grupul fiind interceptat în apropierea frontierei pe direcția localității Comloșu Mic”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Imigranții sunt din Pakistan, Afganistan, Irak, Somalia și Maroc. Ei au fost duși la Poliția de Frontieră din Jimbolia pentru cercetări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri