Jurnalistul Moise Guran a comentat propunerea bloggerului Teodor Tiță de a realiza un lege cu un singur articol care să stipuleze că „nicio instituție nu poate cere de la cetățeni o informație care este disponibilă într-o bază de date a statului”. Astfel, potrivit acestei inițiative, devenite virală pe internet, dacă primăria are nevoie de cazierul judiciar al unei persoane, îl poate cere de la poliție, iar dacă spitalul vrea adeverința de angajat o poate lua de la Casa de Pensii. 

Embed:

 

Moise Guran a lăudat propunerea și a precizat că trebuie verficat la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dacă este fezabilă.

Teodor Tiță a făcut această propunere, după ce Guvernul a anunțat că va înființa „Comisia de tăiat hârtii” pentru e mai reduce din birocrație.

Eliminarea hârtiilor inutile e ceva care aduce cu o revoluție tăcută. Însă, cred eu, insuficientă. Pentru că eliminarea punctuală a unor documente sau trasee care implică și contribuabilul (persoană fizică sau companie) nu rezolvă decât o parte din problemă. Nu am niciun fel de îndoială că vor apărea alte hârtii, iar imaginația funcționarilor care vor trebui să își justifice atribuțiile e totuși mare. E greu de stabilit din Palatul Victoria cât de onest este șeful unei instituții oarecare atunci când spune că nu poate renunța să ceară un document”, scrie bloggerul.

Moise Guran a precizat că propunerea lui Teodor Tiță poate fi realizată cu ajutorul STS. Astfel, a subliniat că ar trebui întrebat STS-ul dacă dispunem de infrastructura necesară pentru a implementa o astfel de lege.

Jurnalistul s-a arătat convins să un astfel de sistem ar putea exista și la noi și a subliniat că deja există în străinătate. De asemenea, Moise Guran a arătat că implementarea acestei legi, care l-ar scuti pe cetățean de plimbatul hârtiilor, ar reprezenta un salt înainte pentru societatea românească.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!