Tot seceta are partea ei de vină pentru dispariţia unui lac întins până acum o lună pe opt hectare. Luciul de apă, care era în apropiere de Oradea, este acum doar amintire. Pârâurile care îl alimentau au secat şi nu au mai putut umple lacul.

Embed:

Zona Lacului Paleu arăta cu totul altfel în urmă cu doi ani, când aici s-a desfăşurat un concurs internaţional de triatlon. Acum, acest lucru ar fi imposibil pentru că apa a dispărut aproape în totalitate.

În urmă cu mai bine de o lună, lacul de la Paleu a început să sece. Acum este doar o uriașă întindere pustie. Singurele lucruri care stau mărturie că aici a existat un lac sunt trestiile de pe margine și scoicile uriașe prinse în nămol.

Veneau la pescuit foarte mulţi, acum nu mai vin, nu mai au ce pescui”, spune un localnic.

Începând din luna decembrie, precipitaţiile au fost foarte scăzute. Afluentul numit Valea Comorilor, sau cum îl cunosc localnicii, Valea Chinceş, şi-a redus şi acesta foarte mult debitul. Prin urmare, nici el nu mai alimentează lacul”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Autoriţăle locale speră ca ploile să readucă situaţia la normal. „Normal, în două-trei zile dacă va fi o ploaie, se reface”, susține Somogy Ludovic, primarul comunei Paleu.

Până atunci, pontoanele caselor de vacanţă ridicate în zonă sunt inutile, iar despre plimbări cu barca sau pescuit nici nu poate fi vorba. Din totalul de opt hectare, pe cât se întindea lacul Paleu, mai există apă doar pe o suprafaţă de două hectare, însă chiar şi acolo, adâncimea este foarte mică.

 

 

 

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!