OLTCHIM. Peste o mie de angajaţi vor fi daţi afară

Data publicării:
oltchim 855155-Mediafax Foto-Laszlo Raduly


Actualizare 18.00. „Salariaţii de la Oltchim vor primi salariile restante. Banii ar trebui daţi, din discuţiile cu ministrul muncii şi cu cel pentru dialog social la jumătatea lunii aprilie. Fondul de garantare dispune de sumele necesare”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.Potrivit ministrului, la discuţiile de astăzi s-a abordat şi situaţia existentă la combinat, unde s-a triplat capacitatea de producţie, ajungând la 20%, procentul nefiind însă suficient.

Oltchim şi-a triplat capacitatea de producţie şi a ajuns la peste 20%, dar nu e destul. Trebuie să ajungă la peste 50% pentru a nu fi pe pierdere”, a spus Vosganian.

„Le-am prezentat situaţia existentă, reacţia la nivelul compartimentelor tehnice ale Comisiei Europene. În ciuda informaţiilor furnizate public nu am primit încă un verdict la nivelul Comisiei Europene, doar opinii la nivelul departamentului tehnic, care nu sunt favorabile. Departamentul tehnic pentru concurenţă consideră că Oltchim a primit deja ajutor prin furnizare de energie electrică fără contraprestaţie”, a adăugat ministrul Economiei.

„Trebuie să creăm o formă de finanţare de 15 milioane de euro la Oltchim în lichiditate, iar restul - până la 45 milioane de euro - sub formă de materii prime. Cu această sumă s-ar putea ajunge la capacitate de peste 50%. Avem răgaz până în 15 aprilie, când vom avea un nou dialog”, a susţinut ministrul.

Liderul de sindicat Corneliu Cernev a spus că 1.020 de persoane îşi vor pierde locul de muncă.

Actualizare 11.14. În urma blocării DN 67, traficul a fost deviat pe DN 64, transmite corespondentul Digi24. Cei 500 de protestatari au parcurs pe jos circa nouă kilometri, ajungând în apropierea salinei de la Ocnele Mari. 

Salariații sunt hotărâţi să vină joi în Capitală, pentru a protesta în fața Guvernului.   

Actualizare 10.11. Protestele s-au mutat în stradă. Circa 500 de salariați au blocat DN 67 care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu.

La ora 15.00, liderii de sindicat sunt așteptați la Ministerul Economiei de ministrul Varujan Vosganian, pentru a discuta despre situația în care se află Oltchim.

Administratorul judicar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anunțat, vineri, concedierea a 1.000-1.300 de angajați ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea. Alți peste 300 de angajați vor intra în șomaj tehnic.

În acest moment mai sunt 3.300 de angajați la Oltchim, iar societatea intrată în insolvență nu mai produce de circa o jumătate de an.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată, pe 30 ianuarie, de Tribunalul Vâlcea, reamintește Mediafax.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri