Pâine fără coloranţi pentru români: ANPC interzice E-urile în compoziţia produselor de panificaţie

Data publicării:
paine - 5450567-Mediafax Foto-Emil Badea-9

Românii vor mânca în curând pâine fãră coloranţi, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat un ordin prin care interzice folosirea E-urilor la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie.


Măsura ar putea intra în vigoare în mai puţin de o săptămână, după ce reprezentanţii ANPC se vor întâlni cu patronatele şi vor stabili forma finală a proiectului. Astfel, producătorii din panificaţie nu vor mai avea voie să folosească niciun fel de colorant, cu excepţia zaharurilor şi caramelului pentru pâinea din malţ, cel mai utilizat colorant din industria alimentară.

De asemenea, conform noilor reguli, pâinea trebuie să aibă minimum 300 de grame, iar specialităţile de panificaţie trebuie să cântărească 150 de grame.

Chiar dacă pâinea este alimentul de bază al românilor, medicii nutriţionişti recomandă consumul cu moderaţie, întrucât, din cauza aditivilor alimentari, pot apărea probleme cu rinichii, dar şi alte probleme de sănătate.


97 de kilograme de pâine pe an

Un român mănâncă anual 97 de kilograme de pâine, ţara fiind fruntaşă în topul consumatorilor de pâine din Uniunea Europeană. Însă dincolo de cantitate, inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorului spun că multe dintre produse sunt de o calitate îndoielnică, sortimentele conţinând coloranți şi aditivi alimentari care le dau un aspect mai frumos și îi cresc termenul de valabilitate. Și pentru că făina neagră nu se regăseşte în compoziţia pâinii, valoarea nutritivă este foarte scăzută.

În alte cazuri, produsele de panificaţie conţin mulţi aditivi. Pot provoca afecţiuni grave doar dacă sunt consumaţi în cantităţi mari, spun specialiştii, aşa cum este cazul proprionatului de calciu - E282.

Tocmai din nevoia unei alimentaţii sănătoase, după ce a aflat că este bolnav de diabet, Alexandru Totolici şi-a deschis o brutărie, unde toate ingredientele sunt naturale. „Avem făină neagră de grâu, soia, ovăz, tărâțe, făină de secară, gluten”, spune el.

Odată cu noile norme, vânzătorii nu vor mai fi obligaţi să aibă rafturi de anumite dimensiuni pe care să aşeze pâinea. Dar „pâinea neambalată nu trebuie să intre în contact cu produse potențial dăunătoare - chimicale, detergenți”, explică Bogdan Nica, preşedinte ANPC.

Măsurile ar putea intra în vigoare pe 15 ianuarie, după ce ordinul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului va fi publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...