Postul public a fost amendat cu 50.000 de lei pentru un colind antisemit

Data publicării:
cna-sigle

Colindul care a atras atâtea critici nu doar în ţară, ci şi în Israel, conţine versuri antisemite, jignitoare la adresa poporului evreu şi care nu pot fi difuzate.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, pe 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată joi de CNA, la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului, cu şapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea) şi un vot „împotrivă” (Christian Mititelu).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”, şi a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia „Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe”, relatează Mediafax.

Societatea Română de Televiziune a precizat că alegerea colindelor difuzate în cadrul show-ului de relansare a TVR3 nu a fost făcută de ei, ci de un grup cultural local invitat în emisiune. Mai mult, a fost vorba de o transmisiune în direct, şi astfel nu a fost posibilă selectarea repertoriului.

Reacții ferme

Melodia a fost cântată în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR3 şi imediat au apărut şi reacţiile. Prima a reacţionat ambasada Israelului la Bucureşti.

„Ambasada consideră profund tulburător faptul că un asemenea colind apare în presa românească, cu atât mai mult pe postul național de televiziune. (..) Luând în considerare eforturile actuale ale guvernelor României și Israelului pentru a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul și discriminarea sub toate formele ei, noi am fi alarmați de astfel de manifestări care ar putea alimenta sentimentele antisemite în România”, se arăta în comunicatul de ieri al ambasadei Israelului.

La scurt timp, şi Ministerul român de Externe a condamnat difuzarea colindului.

„Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public”, a transmis Titus Corlățean.

Ministrul a precizat că România are un cadru legislativ bine pus la punct în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului şi negarea Holocaustului.

Și ambasada SUA a reacționat, în cursul zilei de joi.

„Ambasada SUA la București consideră difuzarea din 6 decembrie a unui așa-zis colind care glorifică Holocaustul și violența împotriva evreilor ca o expresie inacceptabilă de antisemitism ce trebuie condamnată în termeni fermi și fără echivoc. Intoleranța și ura sunt inacceptabile și nu trebuie să fie încurajate, mai ales prin intermediul televiziunii publice”, se arată în document.

„Apreciem poziția oficialilor români de condamnare a difuzării colindului și apelăm la toți românii, persoane fizice și persoane publice, să respingă rasismul și pe cei care susțin astfel de acte ca expresie acceptabilă a identității culturale”, se menționează în comunicat.

Presa israeliană critică gestul postului public de televiziune

Nici presa israeliană nu a rămas indiferentă şi publică articole ample pe acest subiect.

Haaretz, cel mai important cotidian din Israel, denunţă faptul că, în România, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru difuzarea acelui colind jignitor.

„Suntem şocaţi să vedem că postul public TVR 3 a difuzat un colind antisemit. Este ruşinos că nimeni din public nu a luat atitudine împotriva colindului antisemit care incită la arderea evreilor”, scriu jurnaliştii israelieni, care citează o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului de la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri