Business Club | Pariul riscant și costisitor al giganților din farma și industria alimentară

Data publicării:
cruce farmacie 1

Alimentele medicale nu sunt doar simple mâncăruri sănătoase, ci sunt adevărate tratamente administrate pe bază de reţetă, care nu se găsesc pe rafturile supermarketurilor, ci în farmacii.

Estimată la 15 miliarde de dolari, piaţa alimentaţiei medicale este dominată de jucători din mai multe domenii. Pe lângă giganţi alimentari precum Nestle sau Danone şi companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline, încearcă să îşi facă loc în această industrie şi companii petrochimice, prin intermediul diviziilor de nutriţie din portofoliu.

Produsele pe care le dezvoltă sunt iaurturi, băuturi sau shake-uri proteice destinate fiecare unei anumite afecţiuni. Medicii prescriu aceste alimente pacienţilor care suferă de Alzheimer, epilepsie sau tulburări digestive. Unele substanţe promit o recuperare mai rapidă după intervenţii chirurgicale.

Potrivit Wall Street Journal, Nestle a investit masiv în aparatură menită să crească eficienţa alimentelor medicale. Compania elveţiană analizează ADN-ul uman şi foloseşte pentru produsele sale diverse substanţe din fructe şi legume precum roşii, struguri sau cafea. Interesul Nestle pentru alimentaţia medicală a crescut în momentul în care a început să rateze ţintele de creştere pe piaţa mâncărurilor congelate vândute în supermarketuri.

Pentru Danone sau Nestle, acest sector al iaurturilor şi băuturilor medicale este atractiv deoarece are o profitabilitate mai mare decât cel al alimentelor clasice. Pe de altă parte însă, alimentaţia medicală aduce mai puţini bani decât tratamentele pentru boli cronice. De aceea, companiile farmaceutice, deşi încearcă să păstreze o prezenţă în acest nou sector, au un avânt mai mic decât companiile alimentare.

Chiar şi pentru companiile care trec de la pizza congelată la mâncare medicală, rentabilitatea redusă s-ar putea dovedi a fi o problemă, deoarece dezvoltarea acestor produse costă.

Nestle a alocat jumătate de miliard de dolari până în 2021 doar pentru testarea tratamentelor medicale într-un laborator în Lausanne şi speră că îşi va recupera aceşti bani pe termen lung. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că ponderea persoanelor trecute de 60 de ani va creşte de la 12% din populaţia mondială în prezent la 22% în 2050 ceea ce ar trebui să aducă o creştere a cererii pentru alimente medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...