BUSINESS CLUB. Cea mai scurtă zi din istoria pieţei de capital din China

Data publicării:
bursaa

De fapt şi jumătatea aceea de oră de tranzacţionare a fost cu pauze. După 13 minute de la deschidere, piaţa a căzut cu 5%, ceea ce a declanşat automat o întrerupere a şedinţei de 15 minute pentru a da răgaz de calmare. După un minut şi câteva secunde de la reluarea tranzacţiilor, indicele bursei a picat la 7%, ceea ce a dus la închidere. A fost o zi bursieră de 14 minute.

Pe Wall Street, indicele companiilor industriale a fost aruncat la minimul ultimelor 3 luni. În Europa, marile burse au picat - Franţa, Germania, Marea Britanie, toate au intrat rapid pe minus, iar panica a ricoşat în bursa româneasca. La Bucureşti, şedinţa de tranzacţionare a intrat rapid pe roşu, iar OMV Petrom, cea mai mare companie de aici a atins un minus de 3,8%, din cauza perspectivelor proaste de pe piaţa petrolului. Epicentrul acestui cutremur se află în China.

Banca centrală de acolo devalorizează abrupt cursul de schimb, ceea ce induce temeri. Yuan-ul a suferit cea mai mare devalorizare din luna august, cursul yuan-dolar ajungând la minimul ultimilor 5 ani.

Intenţia este de a descuraja ieşirile de capital în ideea că investitorii trebuie să vândă în yuani ieftini şi să accepte pierderi mari atunci când îşi lichidează poziţiile. Însă nici pierderile uriaşe nu mai sunt o frână. Economia Chinei are probleme grave, probleme pe care le transferă în restul lumii. Încercarea autorităţilor de la Beijing de a tempera pieţele arată tot mai mult a muşamalizare a adevăratei situaţii economice de acolo.

În încercarea de a bloca vânzarile în masă şi prăbuşirea bursei, chinezii au pus pe picioare un mecanism care închide bursa la pierderi mult mai mici decât în restul lumii, iar analiştii spun că asta îi face pe investitori să se grăbească să vândă.

„Această regulă care întrerupe tranzacţiile nu numai că nu a redus fluctuaţiile din piaţă, dar chiar le-a exacerbat fiindcă atunci când piaţa cade toţi se calcă în picioare pentru a vinde acţiuni rapid,” explică Francis Lun, director GEO Securities.

Ridicarea dobânzilor în Statele Unite şi scumpirea banilor acolo e o provocare în plus pentru China, care poate fi afectată de fuga capitalurilor către Occident. Mai ales că nu reuşeşte să-şi reconfigureze economia în timp util pentru a produce mai scump şi mai de calitate. Din sectorul serviciilor de acolo vin veşti proaste, drept dovadă că încercările Chinei nu dau roade - a rămas blocată într-un model în care nu mai poate avansa, iar această combinaţie seamănă cu reţeta crizei din 2008, crede miliardarul George Soros. Nu ajută nici anunţul testării bombei cu hidrogen din Coreea de Nord. E un climat de insecuritate pe toate planurile, aşa că banii fug din activele riscante - din acţiunile companiilor auto care vând în China, precum BMW, care şi-a pierdut aproape 5% din valoare, de pe petrol şi alte materii prime în aşteptarea unui consum mai mic din China. Creşte însă preţul aurului care, în mod tradiţional, e văzut ca refugiu în vremuri de furtuni bursiere. Volatilitatea din China însă ar putea continua, cel puţin atât timp cât cursul yuan-dolar se va stabiliza, spun jucătorii din piaţă. Ba mai mult, atâta vreme cât vânzarea acţiunilor este restricţionată, bursa poate avea puseuri de scădere în continuare, tocmai fiindcă cei care vor să vânda, pot vinde doar cu ţârâita.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri