Dacă aveţi credit în lei, cu siguranţă aţi observat o scădere a ratelor în ultima perioadă. Tendinţa nu va continua, pentru că Banca Naţională a decis că scăderea dobânzii de referinţă, până la minimul istoric de 1,75 la sută pe an e suficientă. Drept urmare, băncile nu vor fi încurajate să ieftinească prea mult împrumuturile în moneda naţională. Nu vor avea însă nici motive să majoreze ratele celor care au luat deja un credit în lei, pentru că indicele ROBOR e tot la un minim istoric.

Embed:

Dobânzile mici din ultimul an i-au încurajat pe români sa ia tot mai multe credite în lei. Împrumuturile în moneda naţională au crescut cu aproape 20 la sută la finalului anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Această evoluţie e atent urmărită de şeful Băncii Centrale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „O buna parte a creşterii creditului in lei vine din programul Prima Casă, deocamdată nu am tras acest semnal de alarmă că ritmul de creştere a creditului în lei a atins o cotă de risc, orice criză vine după o perioadă de succes şi să nu ne îmbătăm când vedem ceva care arată foarte bine, să ciulim urechile că poate să fie sâmburele unei viitoare crize”.

Menţinerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an reprezintă o siguranţă în plus pentru cei care au credite în lei că ratele nu vor creşte în următoarea perioadă. Mai ales că indicele ROBOR e tot la un minim istoric, de sub 1%. Drept urmare, bancherii ar putea calcula dobânzi mai mici în luna martie, atunci când majoritatea instituţiilor de credit restabilesc dobânzile variabile.

Scăderea dobânzilor e însă o veste proastă pentru cei care-şi ţin banii la bancă.

Adrian Mitroi, specialist financiar: „Important e mai mult pentru cei cu depozite să aibă acest confort că primesc ceva dobândă reală. Nu mai contează rata de schimb în economie, şi nu ne mai uităm atât de mult, nu mai e fixaţia pe euro, ne interesează leul şi ca monedă de credit şi de depozit”.

Ultimele date de la bănci, valabile pentru luna noiembrie, arată că dobânzile la depozite au scăzut de două ori şi jumătate mai mult decât cele la credite. Bancherii au profitat de reducerea dobânzilor doar pentru a face mai mult profit, nu şi pentru a-i încuraja pe oameni să-şi ţină banii la bancă.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!