Cea mai mare bancă americană, JP Morgan, zdrobită de Guvernul SUA pe piaţa creditelor pentru studenţi

Data publicării:
bani-2

Cea mai mare bancă americană, JP Morgan, a capitulat în faţa executivului american: instituţia a anunţat că se retrage de pe piaţa creditelor pentru studenţi, o piaţă uriaşă, de peste 1000 de miliarde de dolari. Ca şi alte bănci care au luat decizii similare, JP Morgan a fost zdrobită de concurenţa pe care i-o face însuşi guvernul SUA, pentru că tot mai multe familii aleg să se împrumute de la Guvern. Motivul: creditele sunt mai ieftine.

JP Morgan va înceta să acorde credite studenţilor la mijlocul lunii octombrie, în plin sezon de finanţare pentru acest an universitar. Banca a dat semne că vrea să iasă din această afacere încă de anul trecut, când a anunţat că nu mai acordă credite decât clienţilor existenţi.

Din 2010, de când Guvernul a venit cu propriile soluţii de creditare pentru studenţi, marile bănci s-au retras rând pe rând din această piaţă. Bank of America şi CitiGroup se numără printre ele. Wells Fargo a rămas singura mare bancă americană care mai dă astfel de credite.

Schimbările de legislaţie, precum şi pierderile suferite după declanşarea crizei, au făcut ca tot mai multe bănci să capituleze în faţa ofertelor mai bune făcute de guvernul Statelor Unite. Dobânzile practicate de guvern sunt mult mai reduse, aşa că acum doar 15% din piaţă este acoperită de băncile private.

În anul trecut universitar, creditorii privaţi au acordat finanţări de studiu în valoare de 8 milarde de dolari, de trei ori mai puţin decât în perioada de dinainte de criză, notează Wall Street Journal. 60% din cele 20 de milioane de studenţi pe an din America recurg la diferite forme de creditare pentru a merge la facultate.

Spre deosebire de sistemul european de învăţământ, unde studiile universitare sunt mult mai mult subvenţionate de stat, în Statele Unite studenţii care nu au burse trebuie să îşi plătească singuri şcoala. Guvernul a limitat creditele pentru studenţi la 31.000 de dolari pentru întreaga perioadă de studii. Suma nu este suficientă, aşa că mulţi studenţi ajung să se împrumute şi de la bănci.

Pentru JP Morgan, renunţarea la creditele pentru studenţi este un pas înapoi. Banca este implicată în mai multe procese, în care este acuzată de încălcarea reglementărilor şi de manipularea pieţei. În cei cinci ani de la declanşarea crizei, banca a pus deoparte 21 de miliarde de dolari pentu rezolvarea problemelor juridice.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Erika Isac, amenințată cu moartea înaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Millie Bobby Brown, prima apariție după ce s-a căsătorit în secret cu fiul lui Jon Bon Jovi. Actrița și Jake...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Jada Pinkett Smith, în rochie transparentă la premiera filmului soțului înstrăinat. E despărțită de 8 ani de...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...