OMV susţine dublarea exportului de gaze ruseşti în Europa

Data publicării:
Sediul Gazprom GettyImages septembrie 2015-1

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Alexei Miller, preşedintele executiv al Gazprom, spune că nu există niciun dubiu în privinţa construirii Nord Stream-2. Noul gazoduct va ocoli Ucraina, ţară prin care se face în acest moment transportul de gaze naturale către Europa. Traseul Nord-Stream 2 este stabilit prin Ţările Baltice, către Germania. Ar urma să fie gata în 2019. Proiectul căruia i s-a alăturat OMV era deja susţinut de E.ON, de compania germană Wintershall, de Shell şi de Engie, fostul GDF.

Construcţia noului gazoduct este în acord cu normele europene, susţine şeful Gazprom, în condiţiile în care actuala conductă de transport nu este folosită la capacitate maximă. Cantitatea de gaze transportată a fost limitată de o prevede anti-monopol adoptată de Uniunea Europeană şi cunoscută sub numele de „Third Energy Package”.

Surse citate de Reuters susţin că gigantul rus vrea să folosească resursele de lobby ale OMV ca să obţină aprobarea pentru Nord Stream-2. Acordul semnat la Sankt Petersburg vine după ce, în septembrie 2015, OMV şi Gazprom au încheiat o înţelegere prin care compania austriacă a cedat active din Marea Nordului şi Marea Norvegiei în schimbul unei participaţii de 24,98% în două arii ale zăcământului Urengoy din Siberia.

Pe de altă parte, şeful Gazprom, Alexei Miller, spune că se aşteaptă ca exporturile de gaze naturale către Europa să atingă un nivel-record anul acesta. Creşterea este estimată la 29%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri