Aproape jumătate din brokerii imobiliari sunt de părere că piaţa imobiliară va fi grav afectată de legea dării în plată, dacă aceasta va intra în vigoare. Patru din zece brokeri cred că preţurile locuinţelor vor scădea cu mai mult de 20 de procente, iar chiriile vor consemna un avans între 10 şi 20 de procente, deoarece vor fi tot mai puţini români care îşi vor permite achiziţia unei locuinţe, aşa că şi cererea pe piaţa chiriilor va fi mai mare. În plus, și piaţa construcţiilor va avea de suferit, căci dezvoltatorii îşi vor sista proiectele din cauza lipsei clienţilor.

Embed:

Previziunile brokerilor imobiliari sunt sumbre, în condiţiile în care legea dării în plată ar intra în vigoare. Studiul realizat de imobiliare.ro arată cum văd specialiştii că va evolua piaţa imobiliară în condiţiile acestei legi.

Aproape jumătate dintre brokeri sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară cu cea din perioada crizei economice. Pe atunci, programul Prima Casă a ținut în spate piața imobiliară, căci în afara lui, nimeni nu mai reuşea să vândă mare lucru. Acum, brokerii cred că dacă legea trece, nu numai că programul Prima Casă va dispărea, dar se vor acorda mult mai puţine credite.

Pe de altă parte, 80 la sută dintre brokeri spun că preţurile locuinţelor vor scădea cu 10 sau chiar 20 la sută. Numai unul din zece brokeri este de părere că reducerea va fi de cel mult 5 procente.

Bineînţeles că o blocare a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară va atrage o creştere a cererii pe piaţa chiriilor. Trei sferturi dintre brokeri cred că, în cazul aprobării legii dării în plată, chiriile se vor majora cu până la 20 la sută.

Dar efecte negative nu vor fi numai în zona tranzacţiilor imobiliare şi chiriilor, ci şi pe piaţa construcţiilor. În ultimii doi ani s-au deschis tot mai multe şantiere pentru construcţia de locuinţe, iar aceste investiţii s-au bazat pe presupunera că piața imobiliară o să crească. Anul trecut preţurile locuinţelor au urcat cu aproape șapte procente, ceea ce arată un interes crescut pentru achiziţiile de locuinţe.

Legea dării în plată ar afecta profund sectorul construcţiilor, sunt de părere mai mult de jumătate dintre brokeri. Aceștia mai cred că se va ajunge inclusiv la pierderea locurilor de muncă în acest sector. Doar opt la sută consideră că cererea şi oferta se vor echilibra și că piaţa ar putea funcţiona normal.

Legea dării în plată le-ar permite celor care au o locuinţă să o cedeze băncii în schimbul radierii ipotecii. Proiectul de lege va fi dezbătut în Senat, iar votul final va fi dat în plenul Camerei Deputaţilor.

 

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!