Salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiară, mai mari decât ale omologilor din SUA

Data publicării:
bani 3-3

Şefii autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din România şi-au votat salarii mai mari decât ale omologilor din SUA sau din Polonia. Spre exemplu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară încasează anual 226 de mii de dolari.

Banii pe care aceste instituţii îi colectează, chiar dacă provin din mediul privat, sunt bani luaţi din fondurile investitorilor şi a societăţilor de asigurări, bani similari impozitelor, este justificată ideea de a avea anumite plafoane”, a declarat Emilian Duca, consultat fiscal.

Cel mai mare salariu din ASF este al preşedintelui ASF de 14.000 de euro, lunar, celelalte salarii sunt calculate având în vedere standardele salariale din industria autorizată”, a explicat Radu Soviani, reprezentant ASF.

Sumele par să fie nejustificate, dacă luăm în calcul faptul că piaţa financiară din România este de 1.500 de ori mai mică decât, de pildă, cea din Statele Unite. Ca să acopere lefurile ridicate, autoritatea de supraveghere fiscală din Bucureşti taxează excesiv instituţiile supravegheate. Comisioanele plătite apasă greu pe umerii firmelor care vor să se listeze la bursă. Este o problemă ridicată şi de însărcinatul cu afaceri al SUA în România, dar şi de analiştii fiscali.

Există plângeri destul de frecvente din partea investitorilor că atunci când operează pe bursă comisioanele pe care trebuie să le achite sunt cele mai mari din zonă”, a adăugat Emilian Duca.

„În etapa următoare vor fi consolidate, eventual mai puţine, se va discuta şi despre dimensiunea lor”, a afirmat Radu Soviani, reprezentant ASF.

La presiunea FMI, numărul membrilor Autorităţii a fost redus de la 11 la 9 persoane. Aici şi-au găsit însă adăpost soţiile, soţii şi copiii mai multor politicieni. Pe listă figurează şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe. Ea încasează lunar aproape 5.900 de euro.

Un aspect în privinţa căruia premierul Victor Ponta nu vrea să se pronunţe: „Nu cunosc soţiile miniştrilor, nu ştiu cu ce se ocupă şi nu are nicio legătură cu activitatea lui Chiţoiu de care sunt mulţumit”.

În Statele Unite, bugetul Comisiei de Supraveghere a pieţelor financiare este aprobat de Congres. În România, conducerea ASF îşi aprobă singură bugetul, inclusiv sumele alocate pentru salarii. Până şi vecinii bulgari au plafonat salariul şefului instituţiei la 90 la sută din leafa preşedintelui Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri