Primele pe listă sunt loturi din Mamaia, Eforie şi din zona Tomis, toate intens erodate şi cu risc să fie înghiţite de ape. Construirea digurilor a început deja iar de la 15 septembrie se trece lăţirea propriu-zisă. Nisipul va fi adus din Marea Neagră şi cea mai mare cantitate, de 550 de metri cubi, va merge la Eforie Nord.

Embed:

La final, plajele de pe litoral vor avea o suprafaţă mai mare cu 55 de hectare, fiecare lot fiind lăţit cu minimum 100 şi maximum 150 de metri. Schimbarea va fi uriaşă - în momentul de faţă multe plaje din Constanţa aproape au dispărut iar, la Eforie, plaja e rareori mai lată de 20 de metri. 

Ritmul de degradare al zonelor de coastă e foarte accelerat, în Mamaia, media anuală de erodare e de doi - trei metri pe an. În lipsa unor măsuri de protecţie, în următorii 20 de ani, apele mării vor înainta cu cel puţin 40 de metri. O cercetare realizată între 2005-2007 a ajuns la concluzia că majoritatea plajelor româneşti sunt în aceeaşi situaţie şi riscă să dispară în decursul a două decenii. 

O pagubă de proporţii deja s-a produs. Se estimează că, în ultima jumătate de secol, litoralul românesc a pierdut circa 2.000 de hectare de plajă. Lucrările din toamnă vin ca urmare a unei strategii gândite din 2011 şi care se întinde pe o perioadă de 30 de ani. Cele cinci loturi la care se va lucra din septembrie au fost considerate prioritare şi sunt doar prima fază a planului. 

Valoarea totală a proiectului pentru aceste zone e de 145 de milioane de euro. Banii nu vin de la buget ci din fonduri europene nerambursabile. Termenul de finalizare al proiectului e noiembrie 2015, după care Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea va aplica pentru un nou proiect de mediu. Următoarele vizate sunt plajele din sudul litoralului, de la Eforie până la 2 Mai, şi, în nord, din Mamaia până la NăvRezultate slabe la titularizare in Bihor odari.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!