Donald Trump are o listă tot mai mare de critici în comunitatea internaţională. Atât în Statele Unite, cât şi în afara lor, există îngrijorări tot mai mari în ceea ce-l priveşte pe favoritul din cursa republicană. El este învinuit de un şir de incidente violente care au avut loc în ultima vreme la evenimentele sale electorale. Unii critici spun că aceste tensiuni sunt doar începutul a ceea ce vom vedea în lunile următoare în Statele Unite.

Embed:

A luat furia americanilor faţă de sistemul politic paralizat de lupta dintre cele două partide şi a transformat-o într-o armă electorală. E reţeta succesului pentru Donald Trump. Mai nou, însă, această furie se transformă în violenţă.

Pe 11 martie, la Chicago, echipa republicanului a făcut următorul anunţ: „Domnul Trump tocmai a ajuns în Chicago şi, după ce s-a întâlnit cu poliţia, a decis ca, pentru siguranţa zecilor de mii de oameni care s-au adunat aici, mitingul din această seară să fie amânat pentru o altă zi. Vă mulţumim pentru prezenţă. Vă rugăm să plecaţi paşnic”.

Dar oamenii nu au plecat paşnic, pentru că Chicago e un butoi de pulbere al tensiunilor rasiale. Tensiuni pe care Donald Trump a ştiut să le exploateze în campania lui. Dezamăgiţi că magnatul nu şi-a făcut apariţia, după ce au stat ore la coadă ca să intre în sală, susţinătorii lui s-au enervat.

Cei care au venit acolo pentru a protesta faţă de candidatura şi mesajele lui Trump au început să sărbătorească. Nu a durat mult până ce cele două tabere s-au încăierat.

Acesta este doar unul dintre incidentele care au transformat evenimentele electorale ale lui Donald Trump într-un "spectacol dezolant". O spun jurnaliştii The Economist, într-o analiză a tensiunilor sociale din jurul campaniei lui Trump. Tensiuni pe care candidatul nu pare deloc dornic să le aplaneze.

Pe 12 martie, un protestatar a fost arestat la un miting al lui Donald Trump.

După o serie de astfel de incidente, Donald Trump a spus că nu a încurajat sau tolerat niciodată violenţa. Ba mai mult, a dat vina pe actuala conducere a ţării pentru furia populaţiei.

Embed:

Dar adevărul este că Donald Trump a încurajat agresivitatea în faţa susţinătorilor lui. Iată ce a avut de spus după ce un protestar a fost bătut la un eveniment electoral al său: „Nu ştiu, poate l-au bătut? Ar fi trebuit... poate ar fi trebuit să fie bătut, pentru că a fost absolut dezgustător ce a făcut”.

Un alt exemplu, în care candidatul îşi învaţă susţinătorii cum să reacţioneze dacă văd pe cineva că aruncă cu o roşie: „Bateţi-l până-i sar capacele! Serios. Bateţi-i de... Vă promit că vă plătesc eu amenzile. Promit!”.

Preşedintele american a intervenit şi el în această dezbatere şi a criticat violenţele electorale. Un asemenea comportament "subminează democraţia, societatea şi chiar şi economia SUA", a avertizat liderul de la Casa Albă.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Nu sunt singurul din această încăpere care e cel puţin şocat de ceea ce se întâmplă mai nou în campanie. Am auzit un discurs vulgar şi agresiv îndreptat împotriva femeilor, a minorităţilor şi a americanilor care nu arată ca noi sau nu se roagă ca noi sau nu votează ca noi. Am văzut încercări greşite de a reduce la tăcere un astfel de discurs. Indiferent cât de insultător e, trăim într-o ţară în care libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi de care ne bucurăm. Iar răspunsul la încercările la care m-am referit a fost violenţa şi prea mulţi dintre liderii noştri tac pe acest subiect”.

Discursul şi comportamentul lui Donald Trump au atras atenţia şi hackerilor din Anonymous. Gruparea a anunţat că începe, de la 1 aprilie, un război cibernetic împotriva lui Trump: „Dragă Donald Trump, te urmărim de ceva vreme şi ceea ce vedem este foarte tulburător. Campania ta plină de ură şi lipsită de substanţă nu a şocat doar Statele Unite ale Americii. Întreaga lume e şocată de acţiunile şi ideile tale revoltătoare! Spui orice vrea publicul tău actual să audă, dar, în realitate, nu-ţi pasă decât de tine, de lăcomia ta şi de setea ta de putere”.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!