Criza refugiaților. Ungaria aduce vehicule militare la granița cu Serbia și anunță că va ridica un gard și la frontiera cu Croația

Data publicării:
refugiati tunuri cu apa frontiera ungaria agerpres epa 8002239

ACTUALIZARE 19.47. Ungaria a anunțat că va ridica un gard și la frontiera cu Croația.



ACTUALIZARE 19.35. Armata din Ungaria aduce vehicule de teren dotate cu armament la granița cu Serbia, acolo unde au loc de câteva ore confruntări violente între refugiați si polițiști.



ACTUALIZARE 19.05. Poliţia maghiară a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva sutelor de refugiaţi înghesuiţi de aproape 48 de ore în zona neutră dintre Serbia și Ungaria. Peste 20 de oamerni au fost răniţi în confruntări, inclusiv doi copii.


ACTUALIZARE 18.15. Ministerul de Externe de la Budapesta a cerut Serbiei să intervină și ea cu trupele speciale împotriva solicitanțior de azil care, potrivit oficialilor maghiari, asediază punctul de treceze a frontierei Roszke - Horgoş.  

Pe de altă parte, Slovacia a anunțat că va impune controale la frontiera cu Ungaria.


ACTUALIZARE 17.00. Situaţia este explozivă la punctul de trecere a frontierei Roszke - Horgoş, între Ungaria şi Serbia.

Poliţia maghiară a adus trupele speciale şi tunuri cu apă, în timp ce în jur de o mie de refugiaţi protestează în zona neutră dintre cele două ţări şi cer să li se permită să intre în Ungaria.

400 de migranți sunt blocaţi la Horgos, după ce autorităţile maghiare au sigilat frontiera. Oamenii au scandat până la lăsarea serii cerând ajutorul cancelarului Angela Merkel. Cei care se încumetă să treacă ilegal frontiera riscă să ajungă la închisoare.

- Să deschidă uşile, mâncare şi apă. Nu deschid, nu avem apă, nu avem mâncare. Merg în Germania. Vreau ca Merkel să mă ajute. Merkel, ajută-mă! Merkel, ajută-mă!

- La vamă în Macedonia nu am avut probleme. Poliţia a deschis să trecem. Poliţia din Serbia ne-a lăsat să trecem. Numai în Ungaria am avut probleme.

- Suntem foarte obosiţi. Am dormit două-trei ore pe zi.

La granița dintre Serbia și Ungaria a fost montat un gard mobil pentru a le da de înțeles migranților că ungurii nu vor să-i primească în țara lor. Cu toate acestea, oamenii stau lipiți de acest gard și nu vor să plece”, relatează Raluca Popa, reporter Digi24.

După ore în şir în care au sperat că vor putea trece graniţa către Ungaria, refugiaţii şi-au deschis corturile resemnaţi.

Aseară, ministrul sârb de Interne a vizitat tabăra improvizată de refugiaţi din localitatea Horgoš.

„Copilul are nouă ani. Vă rog, ajutaţi-ne! Vă rugăm!”, i-a spus unul dintre migranți.

Demnitarul le-a promis refugiaţilor că va face tot posibilul pentru a le permite să îşi continue drumul spre ţările dezvoltate din vestul Europei.

Nebojsa Stefanovic, ministrul sârb de Interne: „Voi face tot posibilul să îi conving pe colegii mei maghiari să le permită să îşi continue drumul. Între timp, le vom oferi mâncare, medicamente, apă şi vom încerca, aşa cum am făcut în ultimele luni, să reacţionăm pe cât de omeneşte posibil. E tot ce putem face!”

Deşi autorităţile sârbe le-au pus la dispoziţie autocare pentru a ajunge la Kaniija, unde aveau apă şi mâncare, refugiaţii nu au vrut să se întoarcă din drum.

Citiți și Ungaria a acceptat 70 de migranți în prima zi după închiderea frontierei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri