Germania se pregăteşte să se apere

Data publicării:
New Anti-Terror Unit BFEplus Presentation
AHRENSFELDE, GERMANY - DECEMBER 16: Members of the new BFEplus anti-terror unit of the German federal police holds a G36C automatic weapon after taking part in a capabilities demonstration at a police training facility on December 16, 2015 in Ahrensfelde, Germany. The BFEplus, whose acronym stands for Beweissicherungs und Festnahme Einheit, or Evidence Safeguarding and Arrest Unit, is to support the GSG9 police special forces unit in containing domestic terror threats. Germany is on high-alert following the November Paris terror attacks and a credible threat at the Germany vs. Holland football match in Hanover. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Guvernul german a aprobat, pentru prima dată după 1995, un plan de apărare civilă. Germanii vor trebui să facă rezerve se apă şi alimente pentru situaţii de urgenţă. Ministrul federal de Interne a negat însă informaţiile apărute în ultimele zile în presă conform cărora va fi reintrodusă obligativitatea serviciului militar.

New Anti-Terror Unit BFEplus Presentation
Foto: Gulliver/GettyImages

Noul plan de apărare civilă este un pas important în campania de pregătire a autorităţilor şi a cetăţenilor pentru noile ameninţări de securitate, a declarat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne, citat de DPA. Conform acestuia, noile reglementări vizează apărarea în caz de atacuri teroriste, cibernetice sau asupra infrastructurii.

„Sperăm că (planul – n.r.) va acoperi crizele majore”, a declarat de Maziere. Ministrul de interne a precizat că planul de apărare civilă oferă guvernului structura de intervenţie în situaţii de urgenţă, incluzând partea tehnică. Sunt acolo procedurile de securitate pe care ar urma să le respecte administratorii reţelei rutiere sau feroviare, operatorii de apă şi de energie electrică sau responsabilii din domeniul medical. Nu este uitată partea practică. Germanii trebuie să facă rezerve de apă şi de alimente greu perisabile.

Thomas de Maiziere a negat că planul prevede şi reintroducerea obligativităţii serviciului militar, la care Germania a renunţat în 2011. El spune însă că există prevederi prin care populaţiei i se va cere să îndeplinească „sarcini civile mărunte”, în sprijinul trupelor care vor interveni în caz de urgenţă. A dat şi exemple: să ofere combustibil sau găzduire.

Precedentul plan de apărare civilă a Germaniei fusese adoptat în 1995.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri