Greşeală a aviaţiei irakiene: a paraşutat provizii în zona controlată de combatanţii islamişti

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto--

 

Proviziile erau destinate trupelor irakiene care participă la ofensiva împotriva islamiştilor din gruparea teroristă sunnită Stat Islamic în provincia al-Anbar, din vestul Irakului.

"În loc să paraşuteze proviziile în zona controlată de armata irakiană, unii dintre piloţi le-au livrat în partea controlată de combatanţii din gruparea Stat Islamic", a declarat Hakim Al-Zamili, deputat în Parlamentul de la Bagdad şi membru al Comisiei de Securitate şi Apărare din Legislativul irakian.

"Militarii noştri aveau mare nevoie de aceste provizii, însă, din cauza unei erori la nivelul comandamentului armatei irakiene şi a lipsei de experienţă a piloţilor, i-am ajutat pe combatanţii SI să ne ucidă soldaţii", a adăugat oficialul irakian.

Un oficial din Ministerul irakian al Apărării a confirmat incidentul produs la 19 septembrie şi a explicat că unii dintre piloţii din aviaţia irakiană "sunt tineri şi nu au foarte multă experienţă". Autorităţile de la Bagdad au deschis o anchetă în legătură cu acest caz.

Gruparea teroristă Stat Islamic a declanşat în iunie o ofensivă de amploare în Irak şi Siria, unde a proclamat un califat, după ce a preluat controlul asupra unor regiuni strategice.

Statele Unite au lansat la 8 august raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic în Irak, într-o ofensivă la care participă şi statele arabe din regiune. De asemenea, Statele Unite desfăşoară din 23 septembrie o ofensivă şi asupra unor poziţii ale SI în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri