Din nou panică pe străzile Parisului. Un adept ISIS, împușcat mortal în fața unui comisariat de poliție

Data publicării:
paris

Chiar în ziua în care francezii comemorau un an de la atacul terorist de la Charlie Hebdo, la Paris a sunat astăzi din nou alarma. În faţa unei secţii de poliţie, un individ înarmat cu un cuţit a început să urle „Allah e mare!” şi a încercat să atace secţia. A mai apucat să le spună poliţiştilor că are cu el o bombă. Oamenii legii n-au stat prea mult pe gânduri. L-au împuşcat pe individ şi l-au omorât. Informaţia cu explozibilul a fost falsă. Centura nu exista. Prezent la comemorări, preşedintele Francois Hollande a spus că terorismul rămâne o mare ameninţare.

Sebastian Perju, corespondentul Digi24 la Paris: „A fost panică din nou pe străzile din Paris la exact un an de la atacul de la Charlie Hebo. Un om înarmat cu un cuţit de măcelărie şi purtând ceea ce părea a fi o vestă cu explozibili a încercat să atace comisariatul de poliţie din arondismenzul 18, aflat pe strada chiar din spatele meu strigând înainte să atace: Allah este mare!

Forţele de ordine l-au somat să se oprească apoi au tras în plin.

Domnul a refuzat să asculte ordinele, apoi poliţiştii au tras de două ori, au fost două focuri de armă şi bărbatul a căzut la pământ şi nu a mai mişcat”, a povestit un martor ocular.

Suspectul a fost ucis pe loc, iar când forţele de ordine s-au apropiat de el, au observat că purta o centură din care ieşea un fir. Au bănuit că avea o bombă artizanală şi au chemat geniştii. În cele din urmă, geniştii au stabilit că atacatorul nu avea asupra lui explozibil, dar asta nu a risipit panica.

Zona a fost securizata câteva ore bune, traficul a fost si el perturbat, iar lumea şi-a amintit de teroarea trăită în urmă cu un an.

Procuratura franceză a anunţat că bărbatul care a încercat să atace o secţie de poliţie din nordul Parisului a acţionat în numele Stat Islamic. Legiştii au descoperit asupra suspectului un bilet de revendicare şi o hârtie imprimată cu steagul ISIS.  

Bărbatul împușcat în fața unui comisariat de poliție din Paris, adept ISIS

Bărbatul împușcat mortal, joi, în ziua în care se comemora un an de la atentatul de la Charlie Hebro, avea asupra lui o bucată de hârtie în care scrisese în arabă că îi este loial liderului grupării teroriste Stat Islamic și își justifica actul de a pătrunde cu un cuțit în secția de poliție prin faptul că dorea să răzbune atacurile din Siria.

Înainte să se afle despre această declarație de loialitate față de Abu Bakr al-Baghdadi, procurorul Parisului anunțase că pe respectiva hârtie era imprimat un steag al ISIS și era scrisp o revendicare manuscrisă neechivocă, în limba arabă.

Atacatorul avea 21 de ani și era cunoscut poliției de la un caz de furt din 2013, comis cu alți complici în sudul Franței. Atunci a spus că se numește Sallah Ali, născut în 1995 la Casablanca, în Maroc. Declarase că a mai locuit în Germania și Italia.

Înarmat cu un cuțit mare de bucătărie și cu un dispozitiv explozibil fictiv, el s-a prezentat la ora locală 11:30 în fața unui comisariat de poliție din nordul capitalei franceze. Și-a scos arma și a început să strige „Allah akbar!”, moment în care a fost împușcat de polițiști de la doi-trei metri, după cum au povestit martori oculari. Oamenii au început să alerge în toate direcțiile, iar poliția a izolat în scurt timp cartierul. Oamenii au primit ordin să se adăpostească, magazinele să închidă obloanele, iar elevii din școlile aproapiate să nu iasă din clădiri.

Asupra presupusului terorist s-au descoperit ulterior doar un telefon mobil și o bucată de hârtie pe care era imaginea drapelului Daech și o revendicare scrisă de mână în limba arabă. Își justifica actul prin dorința de a răzbuna atacurile din Siria.

Tentativa de atac a avut loc la câteva minute după discursul rostit de președintele Hollande în fața polițiștilor, jandarmilor și militarilor, în care le-a cerut să coopereze mai bine în fața riscului terorist.

Cadavrul tânărului a fost filmat de canalele de televiziune zăcând pe spate pe trotuar, cu brațele deschise, în fața comisariatului din cartierul Goutte d'Or, un cartier intens populat și multietnic.

(VIDEO. Corespondentul Digi24 la Paris descrie cartierul în care a avut loc incidentul, un cartier în care trăiesc 45 de naționalități)

Comisariatul vizat de atac se află în arondismentul 18, care fusese menționat, alături de cartierul de afaceri La Defense, din vestul Parisului, ca o pontențială țintă a jihadiștilor care au comis atentatele din 13 noiembrie, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.

Nouă dintre cei care au comis aceste atentate au murit, iar doi suspecți, bănuiți că ar fi participat și ei, sunt în continuare căutați.

„Gravitatea amenințării ne cere să atingem cel mai înalt grad al angajării noastre”, a declarat joi președintele Francois Hollande. Vorbind despre dușmani versați, el a spus că în fața unor asemenea adversari, este esențial că fiecare serviciu - poliție, jandarmerie, informații, armată – să lucreze în perfectă coordonare.

Președintele a confirmat că este în curs de elaborare un nou proiect de lege care vizează întărirea dispozitivului de securitate.  


ACTUALIZARE 14.54. Bărbatul împușcat la Paris nu avea explozibili asupra sa. 


Este stare de alertă în arondismentul 18 din Paris, unde un bărbat a fost împuşcat mortal după ce a încercat să intre într-o secţie de poliţie.

Presa franceză a relatat că a existat un schimb de focuri, iar atacatorul a fost lichidat. Întreaga zonă a fost încercuită de forţele de securitate, care încearcă să afle dacă bărbatul avea şi complici.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Publicația Le Parisien anunţă că suspectul purta o centură cu explozibili, iar în fotografiile de la faţa locului se vede un robot pentru detonarea controlată a bombelor. 

Martorii au povestit că bărbatul striga „Allah este mare”, în timp ce încerca să intre cu forţa în comisariat. Poliţia le-a recomandat celor care locuiesc în zonă să rămână în case şi să ţină ferestrele închise. Ca măsură de precauţie, două şcoli din apropiere au fost închise.

Atacul s-a produs la puţin timp după ceremonia de comemorare a unui an de la atacul de la Charlie Hebdo, ceremonie la care a participat şi preşedintele Francois Hollande.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri