ONU se consideră vinovată: Comunitatea internaţională a intervenit prea târziu în criza siriană

Data publicării:
6027729-AFP Mediafax Foto-- 1

Diplomați ai țărilor din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-au reunit la New York pentru a discuta despre posibile soluții ale crizei siriene. O intervenție militară tot este posibilă, dar Iranul avertizează că un asemenea demers va avea efecte catastrofale pentru întreaga lume. 

Oficialii Națiunilor Unite susțin că acum, comunitatea internațională plătește prețul pentru că nu a intervenit la timp în războiul civil din Siria și pentru că a permis conflictului să crească. Acum, situația a devenit o criză umanitară gravă ale cărei consecințe vor fi simțite pentru multe generații în viitor, atât în Siria, cât și în restul lumii.

„Eșecul nostru colectiv de a preveni atrocitățile din Siria din ultimii doi ani și jumătate va rămâne o povară grea pentru Națiunile Unite și pentru statele sale membre”, a precizat Ban Ki-Moon, secretar general al ONU.

„Ne-am dus ca un pompier după foc, dar trebuia să fim acolo când a ieșit fum. Sau și mai bine, înainte ca incendiatorul să ajungă la chibrituri”, a spus și Jan Eliasson, secretar general adjunct al ONU.

Ambasadorii la ONU ai Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Chinei și Rusiei s-au reunit să discute o propunere de rezoluție venită din partea Franței, prin care Bashar al-Assad este amenințat cu represalii dure dacă nu renunță la armele chimice. Întâlnirea vine după ce regimul sirian a anunțat că este de acord să-și pună arsenalul chimic sub control internațional, conform unei propuneri venite de la Moscova. Iranul, principalul aliat al Siriei din regiune, susține o soluție pașnică și îi condamnă pe cei care încearcă să pornească un război cu orice preț.

„Ei (americanii, n.r.) sunt împinși într-un rãzboi pe care nu-l vor și de care nu au nevoie. Comunitatea internațională ar trebui să-i ajute pentru a evita această catastrofă care ar distruge toată regiunea și Statele Unite odată cu ea”, a afirmat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Mulți analiști occidentali spun că pacifismul promovat de Rusia și Iran vine, de fapt, din dorința de a-și menține influența la Marea Mediterană și în Orientul Mijlociu, care ar avea de suferit dacă Bashar al-Assad nu ar mai fi în fruntea Siriei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri