Președintele Turciei acuză Europa că susține grupările teroriste

Data publicării:
recep erdogan presedinte turcia - GettyImages - 11 august 15 1

Foto: Gulliver/ Getty Images

De asemenea, președintele turc a precizat că Europa ar trebui să se uite la felul cum tratează ea migranţii, înainte de a-i spune Turciei ce să facă şi a avertizat că Ankara va asculta criticile blocului comunitar privind drepturile omului numai atunci când sunt îndreptăţite, relatează Reuters.

Între timp, premierul turc Ahmet Davutoglu a ajuns la o întâlnire cu reprezentanţii UE, la Bruxelles, pentru a discuta despre un posibil acord care va permite reducerea fluxului de migranţi. La sosire, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor aduce rezultate.

Pe de altă parte, un oficial din delegaţia turcă a precizat că Davutoglu va insista pe lângă liderii UE pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la blocul comunitar.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a subliniat că nu vor fi deschise noi capitole de negociere pentru aderarea Ankarei la UE până când Turcia nu îşi va deschide porturile şi aeroporturile pentru traficul cipriot.

După ce liderii UE i-au spus lui Tusk în ce puncte sunt dispuşi să facă o serie de concesii şi care sunt obstacolele de netrecut, Anastasiades a avertizat că, la nevoie, îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca acordul.

Nicosia este furioasă pentru că Merkel i-ar fi făcut săptămâna trecută o ofertă lui Davutoglu fără a consulta Ciprul, într-o perioadă în care discuţiile pentru reunificarea acestei ţări se află într-un moment delicat.

Donald Tusk, fost premier polonez, a subliniat că interesele Nicosiei trebuie respectate.

Liderii UE vor încerca să-l convingă pe premierul turc să ajute la limitarea fluxului de refugiaţi care ajung în Europa, în schimbul unor concesii financiare şi politice, dar nu sunt convinşi că vor reuşi să semneze un acord la reuniunea de vineri.

Proiectul de acord care va fi propus Ankarei nu respectă, însă, complet cererile formulate de Turcia la summitul de la începutul lui martie. Principalul obiectiv, ridicarea vizelor în luna iunie, va depinde de capacitatea Turciei de a îndeplini o serie lungă de criterii UE.

În condiţiile în care alegătorii francezi sunt îngrijoraţi de ideea că 75 de milioane de turci musulmani vor avea dreptul să călătorească fără restricţii, Hollande a insistat ca Ankaar să îndeplinească toate cele 72 de criterii de pe listă.

Chiar dacă vor reuşi să depăşească obiecţiile Turciei, discuţiile de joi au arătat îndoielile europenilor privind şansele de a face acordul să respecte normele internaţionale sau de a-l face funcţionabil.

Turcia este considerată o ţară cu probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, iar organizaţiile şi instituţiile pentru drepturile omului avertizează că drepturile migranţilor transferaţi în acest stat riscă să nu fie respectate.

După un an în care peste un milion de oameni au ajuns în Europa, fugind de sărăcie şi război, ţările UE vor cu disperare ca Turcia să oprească afluxul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri