RUSIA. Mihail Hodorkovski a plecat din închisoare. Preşedintele Vladimir Putin a semnat astăzi decretul de graţiere

Data publicării:
MIhaik Hodorkovski wiki

Mihail Hodorkovski / AFP Mediafax

„A invocat circumstanțe de ordin umanitar. A făcut o cerere de grațiere, care până acum îi fusese refuzată”, a spus joi Vladimir Putin.

Reprezentanții lui Hodorkovski au spus că acesta nu a făcut nicio cerere de grațiere.

Curtea Supremă de Justiţie din Rusia îi redusese, în august, cu două luni pedeapsa de 11 ani de închisoare lui Mihail Hodorkovski, fostului magnat rus al petrolului şi critic al Kremlinului, reamintește Mediafax. În urma acestei decizii, el urma să fie eliberat în august 2014.

Fostul patron al gigantului petrolier rus Iukos şi asociatul său, deţinuţi din 2003, au fost condamnaţi, în 2005, la opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală și spălare de bani.

Această pedeapsă a fost majorată la 14 ani în decembrie 2010, după un al doilea proces pentru furt de petrol şi spălarea a 23,5 miliarde de dolari americani, și redusă ulterior, în urma unui apel.

Înainte de arestare, Mihail Hodorkovski, în afară de efectuarea unor acţiuni de lobby în Parlament în favoarea intereselor Iukos, finanţa opoziţia rusă şi o puternică fundaţie politică destinată dezvoltării societăţii civile.

Problemele sale judiciare au coincis cu voinţa afişată de către Vladimir Putin, ajuns la putere în 2000, de a îndepărta oligarhii foarte influenţi la Kremlin în ultimii ani ai mandatului de preşedinte al predecesorului său, Boris Elţîn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri