Un ministru turc vrea ca Sfânta Sofia să redevină moschee

Data publicării:
sfanta sofia

Uriaşa catedrală Sfânta Sofia a devenit muzeu în 1934, prin decizia primului preşedinte al Turciei moderne, Kemal Ataturk. Dar politicienii aflaţi acum la putere intenţionează să transforme bazilica în lăcaş de cult musulman.

„Actele de intabulare arată că Sfânta Sofia este moschee, în care sunt morminte şi locuri de rugăciune”, a subliniat Bayram Karacan, preşedintele Partidului Unităţii.

Observatorii politici văd în această propunere o nouă tentativă a guvernului condus de Recep Erdogan de a impune valorile islamice în societatea laică din Turcia. Recent, guvernul de la Ankara a acceptat purtarea vălului islamic de către femei şi a interzis ca studenţii şi studentele să locuiască în acelaşi cămin, motivând că acesta ar fi un obicei nesănătos.

„Unul dintre motivele pentru care se doreşte ca Sfânta Sofia să redevină moschee este pentru că va fi o nouă lovitură dată caracterului laic al statului”, a explicat Ahmet Kuyas, profesor la Universitatea Galatasaray.

Construită în anul 537 de împăratul bizantin Iustinian, Sfânta Sofia a fost biserică ortodoxă până în 1453, când oraşul Constantinopol a fost ocupat de turci. De atunci până în 1923 Sfânta Sofia a fost moschee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri