RAPORT DE ȚARĂ. Antreprenoriatul din Caraș-Severin, ajutat de frumusețile naturii

Data publicării:
17042013 20antreprenoriat 20caras 20severin-61092

Banatul de munte, o zonă fermecătoare, pe care fiecare anotimp o transformă într-un paradis. O dovadă în plus că uneori nu tu alegi locul unde investeşti, ci el te alege pe tine.

„Am avut o cabană la Crivaia, pe malul lacului, şi îmi amintesc cu nostalgie că în anii 90 luam un prosop şi îl puneam pe un beton, stăteam la plajă, în condiţii rudimentare. Şi de aici a pornit ideea de a face ceva, în primul rând ca să-mi fac eu locul ăla mai bun sau mai atractiv”, spune Nelu Popa, om de afaceri.

A făcut Văliugul atractiv nu doar pentru el, ci şi pentru locuitorii din întreaga zonă de Vest a ţării. A construit o pensiune, cu aproape 1,5 milioane de euro. A amenajat un ponton pe malul lacului, a cumpărat o instalaţie telescaun şi tunuri de zăpadă. A investit până acum trei milioane de euro. Rezultatele s-au văzut rapid.

„Am vrut mai mult să trag un semnal celor din administraţia locală şi judeţeană că se poate, se poate ca la 700 de metri altitudine să pui instalaţie şi să funcţioneze”, mai spune om de afaceri.

Autorităţile au fost de acord să lege Semenicul de Văliug şi să aducă instalaţii moderne, pentru ca domeniul schiabil să îi atragă şi pe vecinii sârbi. Reţeta succesului stă în pasiune, indiferent de domeniul pe care îl alegi, fie că e vorba de turism sau de produse de panificație. Paste făinoase fabricate în Caraş-Severin ajung azi în toată țara. A început afacerea în 94, cu un magazin în oraşul în care s-a născut şi pe care nu s-a gândit vreodată să îl părăsească. Acum, în fabrica pe care o conduce, se produc 12.000 de tone de paste în fiecare an.

Într-un alt birou în care se numără contracte importante, de această dată în domeniul transporturilor, găsim un alt îndrăgostit de natura din Caraş-Severin. Pentru Romeo Dunca, viaţa se măsoară în momente care îţi taie răsuflarea.

„Judeţul Caraş are o mare particularitate, zona montată, pot să vă spun şi am văzut multe nu doar în România ci şi afară, cea mai frumoasă zonă muntoasă din România e în judeţul Caraş-Severin”, susține omul de afaceri Romeo Dunca.

Cucerit de Muntele Mic, Romeo Dunca şi-a construit un vis: de a o transforma într-o staţiune unde să se poată schia ca peste hotare. A cumpărat un hotel, un restaurant şi un schi-lift şi vrea să lege staţiunea de Poiana Mărului.

„Există şansa reală să putem face anul asta ceva ca lumea-telescaun de şase locuri, pârtie, zăpadă artificială, nocturnă şi un apres-schi frumos, ca-n Austria”, mai spune omul de afaceri.

Visul său cel mare se înalţă pe Nedeia şi implică 85 de kilometri de pârtii, dintre care cea mai lungă de 11 kilometri şi 1.300 de metri diferenţă de nivel. A investit peste două milioane de euro si nu l-au oprit nici corupţia de care spune că s-a lovit în sistem, nici protestele ONG-urilor de mediu.

Cu aceeaşi forţă incredibilă, natura i-a atras şi pe fraţii Adrian şi Alexandru Toma. De această dată, pe malul Dunării, în Moldova Nouă. Cei doi au preluat magazinul de piese auto al părinţilor şi au crescut o afacere de milioane, bazată pe distribuţia de materiale de construcţii şi sobe.

„Noi suntem bănăţeni, suntem mândri că suntem bănăţeni, tot ceea ce facem dezvoltăm zona, încercăm să fim mai patrioţi, mai localnici, şi ne dăm seama mult mai uşor de nevoile pe care le are comunitatea locală”, spune Adrian Toma.

Cei doi fraţi nu pot neglija potenţialul turistic al zonei, aşa că următoarea pe lista investiţiilor este o bază de agrement de 12.000 de metri pătraţi, cu bazin de cinci stele, discotecă în aer liber şi zonă de promenadă. O investiţie estimată între 500.000 şi un milion de euro, care ar urma să aducă la lumină locurile de poveste pe care Dunărea le oferă la fiecare pas. Şi o poveste care ar putea să schimbe viaţa unui oraş întreg.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri