Cel mai vizitat castel din România

Data publicării:
castelul bran mfax

Castelul Bran le aduce anual proprietarilor un profit de peste un milion de euro. În 2009, anul în care a intrat în proprietatea lui Dominic de Habsburg, castelul a avut peste 400.000 de turişti, iar numărul acestora a crescut constant. În 2012, 540.000 de oameni au vizitat castelul, iar veniturile au fost de 1,2 milioane de euro. În 2013, numărul turiştilor a crescut cu 10.000, iar încasările au ajuns la 1,5 milioane de euro. Anul trecut, încasările aproape că s-au dublat iar în primul trimestrul din 2015 au ajuns deja la 385.000 de euro.

Liftul instalat la Castelul Bran pentru regina Maria, şi tunelul folosit de aceasta ca să ajungă în curtea castelului vor putea fi vizitate de turişti. Administratorii castelului îşi propun ca în următorii doi ani să investească aproximativ un milion de euro în renovarea acestora, înainte să fie incluse în circuitul de vizitare a Castelului.

Tunelul şi liftul Castelului Bran nu au fost niciodată deschise publicului.

Loredana Balca, agent turism, Castelul Bran: În timpul Reginei Maria pe orificiul vechii fântâni a fost montat un lift cu ajutorul căruia coborau până aici la nivelul parcului şi un tunel de aproximativ 30 de metri, puteau ieşi în parcul cetăţii.

Liftul a fost electrificat şi modernizat în 1937, exact cu un an înaintea morţii Reginei Maria. Rolul său, la vremea aceea, a fost să o ajute pe suverana bolnavă de artrită să ajungă în curtea castelului. Acum, administratorii vor să transforme vechiul lift într-un punct de atracţie turistic.

„Dacă liftul va fi autentic, atunci proiectul reabilitării este unul interesant”.

„Ar fi mai uşor pentru vizitatori să urce mai repede sus”, spun turiștii.

Deocamdată, totul este la nivel de proiect, iar valoarea lucrărilor este estimată la un milion de euro, bani care vor veni din fondurile proprii ale muzeului Castelul Bran. Lucrările de renovare ar urma să dureze doi ani.

Alexandru Prişcu, managerul muzeului Castelul Bran: Va permite accesul a şase turişti simultan, în loc de doi, atât cât permitea cea originală.

În planurile administratorilor castelului intră şi reabilitarea casei de ceai în care Regina Maria obişnuia să îşi primească oaspeţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri