Centru de vizitare în Piatra Craiului

Data publicării:
PIATRA CRAIULUI

Toate frumuseţile din Piatra Craiului - de la păsări şi mamifere, la forme de relief şi trasee de alpinism - au câte un colţ în muzeul centrului de vizitare. Figurinele celor mai cunoscute vieţuitoare au senzori, care declanşează sunete. Imaginile de pe monitoare pot fi schimbate doar prin simpla ridicare a mâinii. Iar macheta în relief a masivului Piatra Craiului îşi poate schimba culorile, în funcţie de tema hărţii pe care vrea să o privească turistul.
Centrul este amenajat special şi pentru a ajuta nevăzătorii.

"Tot centrul, nu numai această zonă, este amenajat pentru nevăzători. Avem o bandă albă, care urmează întreg traseul, avem de asemenea, la fiecare dioramă, panouri în braille, pentru nevăzători", Mircea Vergheleţ, director Administraţia Parcului Naţional "Piatra Craiului".

Centrul funcţionează în clădirea Administraţiei Parcului Naţional "Piatra Craiului", la doi kilometri de Zărneşti. Totul face parte dintr-un proiect pentru conservarea biodiversităţii parcului naţional. Investiţia totală a fost de peste şase milioane de lei, fonduri europene, dar şi bani de la Guvern.

"Un munte ca Piatra Craiului îl explorezi o viaţă-ntreagă şi tot nu reuşeşti să-l descoperi. Aici este tot ceea ce este mai frumos",  Lucian Clinciu, organizator Maratonul "Piatra Craiului".

Administratorii centrului de vizitare estimează că peste 100 de mii de turişti şi peste 40 de mii de localnici vor beneficia, anual, de această investiţie.

"Centrul nu ar trebui să fie doar un loc pe care-l vizitează turiştii, când vin aici, ci să fie şi un loc viu, dinamic, pentru comunitatea locală", Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

În prezent, doar opt dintre parcurile naţionale ale României au amenajate centre de vizitare.

reporter: Claudiu Loghin
operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri