La sfat cu agricultorii 

Data publicării:
MINISTRU AGRICULTURA LA BV

George Căţean are fermă de oi la Rotbav şi a venit la întâlnirea cu Ministrul Agriculturii cu preparatele făcute la stână, pentru a le prezenta vizitatorilor. Alături de el s-au aflat şi alţi câţiva mici producători. Majoritatea spun că au încercat să acceseze fonduri, dar nu au reuşit.

" Am avut şi noi două tentative, au fost doar tentative. Sperăm ca totul din punctul de vedere al birocraţiei să se simplifice, iar în ce priveşte fermele de familie a existat şi în 2013 un program, dar nu a fost foarte bine structurată, întărită această măsură", a spus George Căţean - fermier.

" Fiind aşa de încâlcite legile şi nu sunt pentru a sprijini producătorii, lasă de dorit, deci chiar nu îndrăzneşte nimeni", susţine Cecilia Istrate - fermier. 

La întâlnire au fost semnate şi ultimele proiecte din programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 de la Braşov. Patru dintre ele, care însumează cinci milioane de euro , vizează înfiinţarea unor ferme de vaci de carne.

" Uşor nu este, ca de altfel, nimic nu este uşor în România. Nici pentru fondurile acestea nu a fost uşor, însă am avut un consultant foarte bun şi chiar îi multumesc că ne-a ajutat foarte tare. Birocraţia există, deşi domnul ministru spunea în sală că nu mai este atât de mare cum a fost", a precizat  Alina Galan - fermier. 

Ministrul Daniel Constantin a declarat la Braşov că anul 2014 va fi anul fermelor de familie şi că paşii pentru accesarea banilor europeni se vor simplifica. Pentru acestea va fi alocată suma de 150 de milioane de euro.

" Asta nu înseamnă că îi vom exclude de la ajutor sau de la sprijin pe marii fermieri, care, totuşi, trebuie să recunoaştem au contribuţia cea mai mare la venituri din taxe şi impozite să spunem aşa, din agricultură", susţine  Daniel Constantin - ministrul Agriculturii.

Potrivit ministerului agriculturii, există deja solicitări pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Naţinal de Dezvoltarea Rurală de 300% pentru majoritatea măsurilor. Fermierii din toată ţara vor putea să acceseze, până în 2020, peste 8 milioane de euro. Primii bani europeni vor ajunge la fermieri in luna mai. Forma finală a programului va fi trimisă spre aprobare Comisiei Europene, după ce ministerul va încheia consultările cu agricultorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri