Adopția, un proces lung și chinuitor - „Cea mai dificilă parte este găsitul părinților naturali și acceptul lor”

Data publicării:
copil adoptat

180 de familii din Iași au depus dosare de adopție la Direcția pentru Protecția Copilului. Doar pentru jumătate s-au încheiat procedurile birocratice, ultimul pas fiind emiterea unei hotărâri a Tribunalului Iași.

„Este o procedură destul de complexă conform legislaţiei în vigoare în momentul de faţă în România. Durează de la șase luni până la un an. Cea mai dificilă parte este cea cu găsitul părinţilor naturali şi acceptul lor pentru adopţie. Trebuie uneori să găsim şi rudele până la gradul IV pentru a lua şi lor acceptul,” a spus Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt DGASPC Iaşi.

Denisa a intrat în viața soților Aducovschi în urmă cu 5 ani. Au luat-o din maternitate, unde o abandonase mama naturală. Au iubit-o din prima clipă, așa că au început procedurile de adopție. Cererea au depus-o în urmă cu mai bine de un an. „Ne-am luat la psiholog, tot ce se poate face pentru adopţie pentru dosar. Sunt hârtii tot înainte de făcut, proceduri şi aşa mai departe,” a spus Ștefan Aducovschi. 

„Eu, ca asistent maternal, probabil că a mers mai repede. Copilul a fost la mine. Dar ca să mă duc eu să adopt un copil de la stat, de la creşă durează ani de zile. Am înţeles că 4 - 5 ani de zile,” a spus Lăcrămioara Aducovschi.

În judeţul Iaşi sunt peste 1.200 de copii aflați în asistenţă maternală. Mulţi aşteaptă momentul în care vor fi adoptaţi. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu se vor întoarce în centrele de plasament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri