Concluziile expertizei de la maternitatea din Iaşi unde un bebeluş s-a născut mort: Aparatura medicală veche este de vină

Data publicării:
ANCHETA MINISTER

Aparatele de la Maternitatea Elena Doamna din Iaşi au arătat eronat bătăile inimii fătului. Este explicaţia specialişilor pentru diferenţa dintre rezultatele legiştilor care arată că bebeluşul era mort în pântecele mamei de aproape 24 de ore şi actele din unitatea medicală, conform cărora fetiţa a trăit până în dimineaţa zilei de 9 septembrie.

"Este vorba de înregistrarea simultană a pulsului aortei materne, este vorba de un artefact, de o imagine falsă care mimează o imagine adevărată, fapt care este cunoscut, este interpretat şi din această cauză există şi alte metode complementare de evaluare a stării fetale intrauterine," a explicat Nicolae Cernea, specialist obstetrică-ginecologie.

Numai că singurul aparat din unitate care putea să elimine această confuzie, ecograful, nu a putut fi folosit. "În cursul acelei zile nu exista niciun medic care să aibă competenţă, să fi făcut o şcoală, cursuri speciale şi să aibă abilităţi deosebite de a utiliza aparatul, iar la utilizarea ecografului, la pornirea acestuia, acesta, ecograful, are în spate un calculator care se poate bloca. În cursul zilei respective s-a pornit şi a fost blocat," a mai spus specialistul.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a dat asigurări că toate deficienţele descoperite la maternitatea Elena Doamna vor fi aspru sancţionate.

"E vorba de o chestiune mult mai de ansamblu şi cred că trebuie luate măsuri mult mai dure pentru ca lucrurile să nu se mai întâmple. Sunt propuneri, dar nu ştiu dacă neapărat o închidere a maternităţii este soluţia. Cred că managementul ar trebui regândit acolo şi cred că întreaga activitate de la maternitate trebuie regândită," a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

Concluziile anchetelor desfăşurate în acest caz sunt aşteptate în această săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri