Controale la forajele de apă termală din Sînmartin. Din 23 de locuri verificate a fost găsit un singur foraj neautorizat

Data publicării:
foraj

Controlul a început cu stângul. La prima adresă din comuna Sînmartin membrii comisiei nu au găsit pe nimeni acasă.

"Aici i-a fost afişată pe poartă notificarea privind efectuarea verificărilor în acest perimetru. A fost depistat de către aparatul de termoviziune un punct cald în partea de nord vest al perimetrului."

La următoarea oprire, proprietarul a acceptat controlul. Chiar dacă filmările cu camera de termoviziune au indicat în acel loc surse de căldură, membrii comisiei au aflat că pensiunea nu mai funcţionează de patru ani.

"- Aici este forajul. Este autorizaţie de la Apele Române pe el.
- Asta de aici e?
- Da! Numai că nefiind folosit, am renunţat."

În cele 23 de locuri în care au fost depistate surse de căldură, comisia a identificat un singur foraj ilegal, la o pensiune din Băile Felix. "Este într-un subsol, este un foraj vechi. La ora controlului acesta nu era racordat la un sistem de încălzire. Forajul nu era închis. Deci putea fi folosit, dacă s-ar fi dorit", susţine Radu Miron, expert ANRM.

Controlul efectuat în aceste zile vine după ce autorităţile au încercat să afle prin mai multe metode cauza dispariţiei lacului termal din Băile 1 Mai. Specialiştii au făcut măsurători, dar "nemulţumiţi de rezultat au survolat deasupra comunei Sînmartin cu un elicopter dotat cu o cameră de filmat specială. Aceasta le-a indicat mai multe zone unde ar exista suspiciuni că sunt foraje ilegale", a explicat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Însă verificările din teren nu au depistat decât cămine de scurgere a apei, susţin membrii comisiei.
Fostul custode al rezervaţiei naturale din Băile 1 Mai susţine că zăcământul geotermal este exploatat mult peste puterea lui de refacere naturală. Radu Huza (foto jos) consideră că Agenţia Resurselor Minerale poate interveni pentru remedierea situaţiei.

"În momentul în care specialiştii de la ANRM vor binevoi să reducă exploatarea vom avea un lac cu nuferi, un habitat acvatic refăcut", susţine Radu Huza, fostul custode al rezervaţiei naturale din Băile 1 Mai.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri