Medierea, pe înţelesul românilor

Data publicării:
mediere
În urmă cu doi ani, Attila Fazekas s-a aflat într-o situaţie complicată, după naşterea unui copil dintr-o relaţie nelegitimă. Ca bebeluşul să poarte numele părintelui natural era nevoie de ani de procese. Bărbatul a apelat însă la serviciile unui mediator. 
"Medierea, practic, foarte mult m-a ajutat să terminăm divorţul, copilul s-a născut şi nu a mai trebuit să treacă pe numele vechiului soţ, ci a trecut pe numele meu. Nu a trebuit să ne târâm in judecată", spune Attila Fazekas.
Judecătorii spun că acest lucru se va întâmpla anul acesta în cazul altor un milion de dosare, care nu vor ajunge în instanţă după 1 august, când medierea va deveni obligatorie. Pe rolul instanţelor române sunt 5 milioane de dosare. 
"Din 10 procese aflate pe rol 7 se vor indrepta pentru a participa la aceste şedinţe de mediere la un birou autorizat", spune Mihai Benchiş, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor din Bihor.
În timp ce unii români consideră că medierea "e o soluţie foarte bună şi se aplică în alte tări de mai multă vreme", alţii nu au încredere în această măsură.
Ca să le explice românilor avantajele medierii, zeci de mediatori au ieşit pe străzile din mai multe oraşe. În Oradea au fost sprijiniţi de Mihaela Tatu: "Câştig timp câştig energie consumată şi nervi şi ce e mai important câştig bani."
"În timp va duce la înţelegerea de către justiţiabili că cedarea de către fiecare parte a unei părţi din pretenţii poate duce la un rezultat mult mai bun decât o procedură şi angrenarea unui mecanism ce poate dura ani de zile", spune Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.
Din 1 august, dosarele privind agresiunile, calomnia, divortul, conflictele de muncă, malpraxisul, litigiile comerciale şi cele legate de drepturile consumatorului vor fi soluţionate prin mediere. Dacă reclamanţii ocolesc această cale, instanţele nu vor accepta deschiderea unui proces. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri