Pârâul Paris va fi intubat

Data publicării:
stire paris

Pentru orădenii care locuiesc lângă Spitalul Judeţean, pârâul Paris este o sursă permanentă de poluare. Cursul de apă joacă rol de canalizare pentru casele din zonă, astfel că mirosul este greu de suportat. Din acest motiv, locuitorii de pe străzile Louis Pasteur şi Gheorghe Doja au cerut ajutorul autorităţilor.

"Trebuie intubat neapărat. La noi miroase foarte tare aici, mai ales când bate vântul, nici nu poți să stai afară", spune un locuitor din zonă. 

După ani întregi de tergiversări, ministerul Mediului a anunţat recent alocarea fondurilor pentru începerea lucrărilor. Sándor Pásztor, secretar de stat la Departamentul de Ape, spune că pârâul va fi intubat în zona caselor, iar în afara oraşului îi vor fi amenajate malurile.

Ministerul poartă discuții pentru ca proiectul să fie finanţat cu fonduri europene în valoare de aproape 5 milioane de euro. Lucrările sunt complexe, pentru că implică și rezolvarea canalizării din zonă.

"Consolidare de mal, după aia intubare, și deasupra, deci apa practic care vine va veni printr-un tub care nu se vede. Deasupra va veni canalizare apă și probabil, în unele locuri, va veni șosea deasupra sau drum", susţine Dumitru Voloșeniuc, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Amenajarea suprafeței acoperite îi va reveni Primăriei locale. Dacă vor fi obţinuţi banii europeni, lucrările la pârâu ar trebui să se termine până la sfârșitul anului viitor. Oficialii ministerului Mediului vor încerca să obţină fonduri europene pentru amenajarea a 17 kilometri din cursul pârâului Cosmo, în zona Paleului.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri