Institutul Oncologic, primul spital verde din România

Data publicării:
institut oncologic

Momentan autorităţile încă încearcă să găsească surse de finanţare pentru implementarea proiectului, deși termenul de finalizare e de trei ani. dar, există asigurări, că atunci când va fi gata, Institutul Oncologic de la Timișoara va fi primul spital verde din România. Aceasta este de altfel si portita gasita de Mnisterul Sanatatii ca sa poata aloca bani aici. 

„Clădirea din spatele meu a fost ridică în anul 1994 şi se dorea atunci construirea unui nou spital municipal pentru oraş. Însă lucrările s-au oprit imediat din lipsă de fonduri. Le-a trebuit, Guvernului şi Ministerului Sănătăţii, mai bine de 20 de ani pentru a găsi banii necesari continuării proiectului. Iată că acum, construcţia, ridicată perţial, va deveni un Institut Oncologic Regional”, Caterina Ledrer - reporter Digi24 Timișoara.

După 2 decenii autoritatile au ajuns la un numitor comun: vestul țării are nevoie de un institut oncologic. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Timişul  este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a cazurilor de cancer din România, cu peste 15.000 de pacienţi înregistraţi în baza de date. Numărul bolnavilor este în crestere : aproape 3500 in 2014, comparativ cu putin peste 2000  în 2008. 

„Văd că nu se face nimic. Geamuri, uşi ce o fost zice lumea că s-a furat. S-a dus cu totul. Acum Ministerul Sănătăţii zice că va face institut oncologic. Bine ar fi că ăsta e necesar. Şi eu am fost bolnavă de cancer”, spune o timișoreancă 

Singura problemă care mai rebuie rezolvată este finanţarea. Documentaţia tehnică prevede o investiţie de 511 milioane de lei. Cu toate că Guvernul s-a angajat să aloce bani, sumele nu sunt suficiente. Aşadar, nimeni nu ştie nici acum când vor începe lucrările.  Există totusi o veste buna

„Noi, în prezent, lucrăm serios la o variantă de finanțare din fondul de mediu, întrucât există prevăzută construirea așa numitelor clădiri verzi. Aceasta ar reprezenta o oportunitate deosebită - construirea pentru prima dată în România a unor spitale verzi”, explică Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Studiul de fezabilitate pentru viitorul Institut Oncologic Regional a fost realizat în 2012. A fost, de altfel, si singurul pas făcut de autorităţi în ultimii 21 de ani.

„S-a făcut acel studiu şi plecând de la structura existintă, a acelui spital consatruit în anii 90, acest obiectiv important de investiţii pentru sistemul de sănătate se va ridica şi se va extinde pe acea structră, urmând ca exterior construcţia să aibă standarde foarte ridicate. Şi construcţia şi dotările”, susține Dan Şapc, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.   

Odată demarate lucrările, ele nu vor dura mai mult de 3 ani, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Institutul Oncologic va fi amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi şi continuă, precum și spații dedicate activitătii didactice. Potrivit informaţiilor Ministerului Sănătăţii, în România apar anul 78.000 de noi cazuri de cancer, iar Timișoara și zona de vest a ţării înregistrează o rată peste media națională.

„De vreo 2 ani îi promis că începe la el, dar nu ştiu când va fi gata.Sigur că e necesar. Şi e şi bine plasat aici”, susține o timișoreancă.

„Prea m-aş mira. Mi-ar fi cu mirare. Şi cât îl face? Face un sfert şi îl lasă tot aşa?!”, se întreabă un altul.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Adrian Ionescu




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri