Medicii învaţă să obţină fonduri europene

Data publicării:
medici fonduri

Deşi au un program încărcat, mai mulţi medici din Timişoara au răspuns prompt provocării oferite de Spitalul Municipal. Printre ei, și şeful secţiei de Balneofizioterapie, Mihai Drăgoi. Medicul a pregătit deja un proiect pentru ambulatoriului din secţia sa, care are nevoie de reabilitare.

„70 la sută din capacităţile sale, însemnănd bazin cu apă termominerală, însemnând capacităţi de tratare specifice. Vrem să le aducem înapoi, să redăm ambulatoriului de specialitate a Spitalului Municipal pe probleme de recuperări medicale o funcţionalitate europeană, de cinci stele”, spune Mihai Drăgoi, şeful Secţiei de Balneofizioterapie, de la Spitalul Municipal Timişoara.

Din cei 28 de participanţi la curs, 18 sunt medici care au plătit fiecare câte 1000 de lei ca să poată participa. Banii, spun ei, nu sunt o cheltuială, ci reprezintă o investiție pentru binele pacienților. 

„Deci munca noastră se uşurează foarte mult şi în al doilea rând calitatea probelor este mult mai bună”, admite Mihaela Moldovan, medic primar anatomopatolog. 

Timp de o săptămână, angajaţii şi medicii din spitale vor participa la 40 de ore de pregătire teoretică şi practică. Iar la final, vor putea să scrie proiecte europene care să aducă bani de la uniune în unitățile sanitare în care lucrează.

„Este un curs care încearcă să îi acomodeze puţin cu noile noţiuni, să înţeleagă cadrul, să ştie ce instrumente, ce se finanţează în această perioadă. Numai prin programul operaţional regional sunt disponibile acum peste 326 de milioane de euro”, explică Narcisa Zaharia, expert fonduri europene.

Reprezentanții Spitalului Clinic Municipal din Timișoara, organizatorii cursului, sunt de părere că orele  reprezintă o adevărată șansă pentru medici, care vor putea să își doteze secțiile cu aparatură performantă, de ultimă generație.

„Este foarte greu să scrii aceste proiecte europene şi să le implementezi, dar astfel se pot obţine sume mari pe care altfel noi nu am fi reuşit la nivelul spitalului să le obţinem de la Minister. Prin proiectele în care m-am implicat îbn secţia de Obstetrică-Ginecologie şi la Secţia de Imagistică a Municipalului am obţin 7 milioane 200 de mii de euro, din care 4 milioane de euro avem investiţi în echipamente medicale performante”, completează Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Şi pacienţii sunt încântaţi de iniţiativa medicilor, mai ales că spitalele au nevoie de dotari mai bune

 „Acum arată bine, dar ar putea să arate şi mai bine”, este de părere un pacient.

„[Cum vi se pare iniţiativa medicilor?] E foarte bine! E bine pentru lucrul acesta, că vor să investească, să facă să fie mai bine”, adaugă un alt pacient.

În luna iulie, medicii interesaţi se pot înscrie la o nouă sesiune de cursuri. 

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri