Muncitori români, plasați de o firmă din Timișoara: au ajuns să muncească precum niște sclavi în Dubai

Data publicării:
Dubai A 1

Suntem disperați! Firma asta e o firmă fantomă. Ne-a sunat și ne-a zis: mergeți la lucru în Dubai. Vă dau 1.500 de dolari și 200 bani de mâncare. Nu ne-a dat niciun ban, niciun ban nu ne-a dat. Nu mai avem bani de mâncare. Soția mi-a trimis bani de acasă. Am lăsat familia fără bani, dar nu pot să îi scot pentru că nu avem pașapoarte” - e povestea unuia dintre cei 21 de români care susțin că au fost înșelați de firma din Timișoara.

De 16 zile, oamenii muncesc în Dubai fără întrerupere, fără să primească vreun ban, iar pașapoartele le-au fost confiscate. Și rudele din țară cer ajutor. Pe fir a intrat și statul român, care se pregătește de salvarea românilor.

”Misiunea diplomatică a contactat firma angajatoare din Dubai în vederea demersurilor de repatriere a cetăţenilor români. În urma acţiunilor întreprinse, firma angajatoare a demarat procedura necesară pentru soluţionarea situaţiei cetăţenilor români. Au fost deja depuse la autorităţile de pe plan local, paşapoartele persoanelor care doresc să se întoarcă în România şi se aşteaptă eliberarea vizelor de ieşire”, anunță Ministerul Afacerilor Externe.



În acest timp, firma din Timișoara e de negăsit. Firma care s-a ocupat de recrutările de personal pentru Dubai și-a schimbat sediul, în ultimul an, de cinci ori. Permutările au avut loc cel puțin în acte, pentru că, în realitate, niciunul dintre vecini nu a auzit de această societate comercială: ”Nu am auzit niciodată și eu locuiesc aici de 30 de ani”. - Nimeni nu s-a ocupat de recrutări de personal? ”Absolut nimeni”.

Ce știu autoritățile locale e că firma nu avea dreptul să facă angajări în Dubai. Și nici în altă țară. Pavel Kasai, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, ne spune că ”nu apare în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș ca firmă de plasare de forță de muncă în străinătate, pe cod CAEN 7810, care reglementează clar că au acest obiect de activitate... înseamnă că omul a fost dus în eroare”.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, cei 21 de români vor fi repatriați la începutul săptămânii viitoare.

Reporter: Gerhald Ernst
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri