Scanare facială pentru teroriști

Data publicării:
scanare faciala

Sute de oameni zboară zilnic de la Timișoara spre toate colțurile Europei. După atentatele teroriste din marile orașe ale lumii, cei care se ocupă de paza Aeroportului Traian Vuia din Timișoara au decis că au nevoie de camere speciale care să îi depistează pe terorişi prin scanare facială.

Le-au testat în premieră naţională. Acum mai au nevoie doar de un acord de la autorități pentru ca sistemul să devină funcțional. 

„Poate identifica orice personă care e marcată ca țintă vectorială în bazele de date oficiale inclusiv teroriști. În momentul în care aplicaţia identifică o personă cunoscută, un terorist, în momentul respectiv persoana devine o ţintă vectorială”, explică Flaviu Șimon, managerul de securitate al Aeroportului Internațional din Timișoara.

Aparatele, estimate de specialişti la zeci de mii de euro, sunt montate într-o zonă prin care trec toți pasagerii și legate printr-o aplicaţie la o bază de date internatională unde sunt datele persoanelor suspectate de terorism.

„Dintr-un grup de oameni camera scanează fiecare față, iar atunci când identifică o persoană suspectă de terorism se declanțează alarma. Specialiștii spun că principalele elemente de identificare sunt legate de fizionomia feței” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„Elemente din fața lor sunt comparate, linia nasului, urechile, buzele sunt comparate cu ajutorul unui algoritm sofisticat, cu o bază de date”, povestește și Sergiu Dangulea, specialist în aparate de securitate.

„Nu știu dacă merită să investești atâția bani pentru a identifica un terorist când în mod  clar, doar privind o persoană, poți să îi dai seama dacă are sau nu față de terorist”, spune un călător.

Mai multă securitate, mai multă siguranță. [...] Păi cu câte sse întâmplă în lume, ar fi normal, mai multă siguranță odată cu atentatele”, spune o timișoreancă.

„Te scanează, adică și buletinul unde intri îi iau datele, ce rost are să te ascunzi într-un aeroport”, mai spune un călător.

Camerele au fost testate anul trecut, Reprezentanții Aeroportului din Timișoara mai așteaptă doar acordul final de la autoritățile de specialitate din Capitală pentru a le putea folosi în continuare.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Mihai Pop, Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri