Sari la conținut
News Alert

South Stream, greu de oprit

19 august 2014. La presiunile Uniunii Europene, Bulgaria opreşte orice operaţiune legată de gazoductul rusesc SouthStream. Însă de la teorie la practică e cale lungă. Decizia de a pune proiectul pe pauză îi aparţine ministrului economiei şi energiei, însă în urmă cu două luni premierul bulgar făcea exact acelaşi anunţ. Efectul a fost zero.

Procedurile au mers înainte ca şi cum nimic nu s-ar fi întamplat iar astăzi într-un gest de maximă  sfidare compania care se ocupă cu proiectul gazoductului în Bulgaria a anunţat o mărire de capital. E o violare a ordinului ministrului iar acesta ameninţă că va duce cazul în tribunal.

În companie, ruşii de la Gazprom deţin 50% din acţiuni. Faptul că furnizează gaze şi în plus controlează accesul la conducta transportoare e ilegal sub legislaţia europeană. Proiectul Southstream porneşte din Rusia şi, ocolind Ucraina, ajunge în Bulgaria de unde se ramifică în nord către Austria şi sud către Italia. Construcţia a început în 2012 iar primele livrări sunt programate pentru finele anului viitor.