1.000 de semnături împotriva deşeurilor 

Data publicării:
DESEURI SB

Operatorul de deșeuri periculoase are sediul la doar 50 de metri de prima casă și la 150 de metri de primul bloc. Oamenii se tem că gestionarea reziduurilor, atât de aproape de ferestrele lor, i-ar putea afecta.

"Mai ales cum suntem aici, aprope de asta... Suntem bolnavi. Să ne mai aducă și toxice pe aici...", spune un locuitor.

"Miroase, miroase, chiar că miroase. Un aer greu...", spune alt locuitor.

"Noi ne-am făcut o casă aici ca să avem aer curat, să avem liniște...", spune un locuitor.

Locatarii au inițiat o petiție, pe care au semnat-o peste o mie de oameni pe internet, iar 500 și-au pus semnătura reală, pe hârtie.

"Așteptăm ca autoritățile să răspundă la sesizările noastre și la nemulțumirile noastre. Am făcut dovada faptului că s-au întâmplat mai multe ilegalități... Sau cel puțin... să nu le spunem ilegalități, neconforme cu legislația sau neconforme cu autorizarea", Cristina Stark, inițiatorul petiției.

Cea mai mare teamă a oamenilor este, însă, că reziduurile periculoase ar putea ajunge chiar sub geamurile lor.

"De curând, firma a cumpărat și acest teren, din spatele meu, care se află, practic, gard în gard cu primul bloc de locuințe. Oamenii se tem acum că deșeurile periculoase vor fi depozitate imediat lângă apartamentele lor", Adela Mohanu, reporter Digi24.

Locatarii susțin că acest lucru se întâmplă deja și au fotografiat mai multe camioane ale firmei, care operau deșeuri pe terenul nou achiziționat. Reprezentanții firmei susțin că nu fac decât să colecteze deșeurile, în recipiente etanșate și să le transporte apoi spre firme autorizate în distrugerea lor.

"Acasă, fiecare om își vopsește tocul geamului sau vopsește o masă. Automat, deșeul care rămâne în recipientul respectiv se numește recipient contaminat cu substanțe periculoase și acela are un mod de eliminare diferit", Vasile Jugărean, administrator firmă. 

Administrația locală a sesizat Ministerul Mediului, în legătură cu legislația în domeniu, care nu le permite primăriilor să interzică astfel de activități economice.

"Primăria Sibiu nu are competențe să sisteze activitatea firmei, în contextul în care în... conform legislației în vigoare, firma nu are nevoie de acord de funcționare din partea insituției noastre", Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Reprezentanții Agenției de Mediu au început totuși un control amănunțit. Firma din Sibiu gestionează peste 10.000 de tone de deșeuri, în fiecare an, colectate de pe întreg teritoriul țării: "O sesizare privind activitǎţile SC JIFA SRL a fost transmisă şi instituţiei noastre la data de 19.02.2016, aceasta fiind ȋn analizǎ. Controlul respectării măsurilor de protecţia mediului se realizează de comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Sibiu, fapt pentru care am solicitat acestei instituţii verificarea aspectelor semnalate în sesizare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu urmând a dispune măsurile legale privind autorizaţia de mediu în situaţia constatării de neconformităţi", Sursa: Răspuns Agenția Regională de Mediu, la solicitarea Digi24.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri