Lege dată de ochii lumii

Data publicării:
desen

Claudiu este tatăl unui băieţel autist în vârstă de opt ani. Acesta plăteşte în fiecare lună aproximativ 1.500 de lei pentru şedinţele la psiholog. Părintele spune că noua lege nu îl ajută foarte mult şi asta pentru că acum băieţelul primeşte asistenţă în cadrul unei asociaţii de profil, care nu va beneficia de prevederile noului contract cadru.

"Nu este decontat, doar dacă mergi la cabinete particulare. Mie îmi convine dacă ar fi aici decontat, aici, unde pot să vin cu copilul", spune acesta.

Reprezentanţii organizaţiilor de profil spun că prevederea nu este nouă şi că, din păcate, nici în acest an copii trataţi în centrele speciale nu vor beneficia de avantajele acestei măsuri.

"Noi nu suntem cuprinşi în aceste prevederi. Psihologii angajaţi ai centrelor înfiinţate de părinţi nu vor putea beneficia de aceste sume. Pentru un copil cu tulburări din spectrul autist, se recomandă între 4 şi 8 ore de intervenţie terapeutică. El trebuie să lucreze cu o echipă pluridisciplinară, nu cu un singur psiholog", a declarat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.

Noile măsuri legislative nu îi avantajează nici pe psihologii cu cabinete. Aceştia vor trebui să încheie contracte de colaborare cu medicii psihiatri.

"Se presupune că copilul este trimis de către medicul psiholog, psihologul merge apoi la medicul psihiatru să îţi deconteze banii, ceea ce nu este tocmai ok şi este destul de umilitor pentru psiholog să meargă lunar la medicul psihiatru să îşi ceară banii pentru care a muncit", a spus psihologul Corina Bratu.

"În ambulatoriu de specialitate, au fost introduse în premieră serviciile conexe actului medical. Ne referim la psihologi de specialitate, psihologie clinică, psihologie specială, psihoterapie, consiliere psihologică, care pot face obiectul contractelor dintre casele de asigurări şi medicii specialişti", a precizat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt CAS Cluj.

Incidenţa tulburărilor din spectrul autist a crescut constant în ultimii 20 de ani. De exemplu, în ţări precum Statele Unite sau Marea Britanie, unu din 150 de copii are autism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri