Teren gratuit pentru tineri, în comuna clujeană Aiton

Data publicării:
teren aiton

Parcele gratuite de 900 sau chiar 1.100 de metri pătraţi, pentru construirea unei case cu grădină. Asta este oferta primarului comunei Aiton pentru tinerii gata să se mute la ţară. Terenul de 12 hectare provine din fosta păşune a localităţii şi ajunge pentru ridicarea a 50 de case, a unui loc de joacă, dar şi a unei grădiniţe.

Scăderea populaţiei cu până la 70% în ultimii 50 de ani l-a determinat pe primar să înceapă acest demers.

"Datorită lipsei unei investiţii, a drumurilor judeţene impracticabile, ne-au cam ocolit investitorii şi populaţia care era mai tânără nu a migrat dinspre oraş spre comună. A rămas tot la oraş", a explicat primarul localităţii, Nicolae Făgădar.

Eligibili pentru concesionarea parcelelor vor fi tinerii de până în 35 de ani.

"Le oferim tinerilor din alte localităţi, care nu au părinţii sau rudele lor să nu aibă teren în comună, care doresc, într-adevăr, să îşi întemeieze o familie şi să le acordăm un termen, încă n-am stabilit nimic, dar ne-am gândit ca în 2 - 3 ani să înceapă construcţia unei locuinţe", a mai precizat edilul.

Terenul gratuit şi apropierea de oraş fac cu ochiul tinerilor clujeni.

"Cred că este o iniţiativă foarte bună pentru dezvoltarea comunităţii, dar depinde ce alte facilităţi aş avea, pe lângă teren şi un sprijin de mutare acolo", a afirmat o tânără.

"În ziua de azi, tinerii nu au foarte multe posibilităţi şi eu aş aplica pentru aşa ceva", a spus alta.

Şi locuitorii comunei Aiton s-ar bucura ca pe străzile lor să se mai plimbe şi tineri.

"Ar fi bine, că şi eu am nepoţi, am copii, fete în Cluj şi sunt singură cuc. Ar fi bine, cât de bine, că aşa ne-ar părea de bine să vină. Aş fi bucuroasă", a spus o localnică.

Dacă ar fi să îşi cumpere singuri un teren similar în imediata aproapiere a Clujului, tinerii ar trebui să plătească până la 200 de euro/metru pătrat.

"Un cartier foarte nou dezvoltat, într-un termen foarte scurt, cum ar fi Borhanci, preţurile medii sunt de 80 de euro/metru pătrat. Dacă ar fi să discutăm de nordul oraşului, unde este unul dintre cele mai căutate cartiere, mă refer la Bună Ziua, preţurile variază între 150 şi 200 de euro/metru pătrat", a afirmat Marius Rus, agent imobiliar.

Parcelele vor putea fi concesionate de anul viitor, când fosta păşune va fi transformată oficial în teren pentru construcţia de case. Minicartierul va fi gata, cel mai probabil, în 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri