Bolnavii de cancer, puşi în continuare la plată. Hotelul Institutului Regional de Oncologie va fi gata la sfârşitul anului

Data publicării:
exterior iro

O ședință de radioterapie nu durează mai mult de 3 minute. Dar ca să aibă acces la acest tratament, pacienții străbat zeci sau chiar sute de kilometri până la Iași. Este și cazul unei femei de 70 de ani din Vaslui, care e nevoită să parcurgă aproape zilnic distanța de 132 de kilometri dintre cele două județe.

"Vin de luni și până vineri în fiecare săptămână și am șapte săptămâni de când vin. Biletul dus- întors costă 17 lei," povesteşte femeia. 

Pe lângă biletul de microbuz, femeia cheltuie bani și cu transportul în comun din Iași. Iar în ultimele două luni a dat peste 700 de lei pe navetă. Mai puțin, oricum, decât ar fi costat-o cazarea la o pensiune. O variantă ar fi fost să se cazeze la hotelul pe care îl ridică chiar Institutul de Oncologie. Numai că lucrarea este în întârziere.

Hotelul, care va oferi gratuit cazare, i-ar ajuta pe pacienți să economisească banii pe care îi dau pe transportul zilnic din alte județe sau pe cazare, atunci când vin la tratament. Dar clădirea este încă la roșu, mai trebuie ridicat un etaj, iar constructorii estimează că cele 30 de camere vor fi funcționale, cel mai devreme, abia peste două luni.

Construcția trebuia inaugurată la 1 octombrie, dar lucrările au bătut pasul pe loc. Iar asta pentru că la parter urma să fie construit și un centru de tratament, pentru care nu s-au mai găsit, însă, fonduri.

"Au fost oarecare întârzieri, parte din vina noastră și ni le asumăm, pentru că am vrut acolo să derulăm un proiect finanțat prin Banca Mondială. Am sperat să obținem finanțare anul acesta, nu am reușit," a spus Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie.

Zilnic, aproximativ 130 de persoane din toată zona Moldovei fac radioterapie la Institutul Regional de Oncologie din Iași, iar spitalul nu are decât 60 de paturi unde pacienții pot fi cazați. Din această cauză, câte 20 sau chiar 30 de bolnavi sunt nevoiți să găsească alte soluții.

Anca Munteanu, șef secție Radioterapie: "durata medie este de 5-6 săptămâni, a radioterapiei, pentru că în fiecare zi ei fac câte o ședință, cinci zile pe săptămână. Acest hotel îi va ajuta foarte mult, scutind efortul lor de deplasare, în primul rând."

Hotelul de trei stele ar urma să găzduiască 90 de bolnavi. Camerele vor avem câte trei locuri, băi propii, televizor și internet. Valoarea proiectului este de 3 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri