Căpuşele, pericol de primăvară! Medicii spun că vremea caldă a dus la apariţia mai devreme a căpuşelor

Data publicării:
capuse 200314

Medicii spun că primăvara timpurie a dus la creşterea numărului persoanelor muşcate de căpuşe.

"Incidența boli Lyme în anii trecuți a crescut, deoarece totalitatea activităților în aer liber care le desfășoară cetățenii județului Bihor a crescut", spune dr. Iulian Zaporojan, medic primar boli infecțioase.

"Apariția căpușelor este dată de creșterea temperaturii. Perioada lor este mai - iunie, dar, din cauza schimbărilor climatice din ultima perioadă, perioada lor este un pic mai prelungită", este de părere Lavinia Jurcă, medic veterinar.

Mulţi dintre pacienţi spun că au fost muşcaţi de căpuşe în timp ce munceau pe câmp. Medicii le recomandă să nu se trateze singuri, ci să se adreseze unui cabinet de specialitate.

"Orice persoană care merge în pădure, în spațiu cu vegetație abundentă să folosească așa numitele substanțe repelante, care distrug căpușile", recomandă dr. Dorel Țârț, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

"Să meargă îmbrăcați adecvat, în sensul să aibă pantaloni lungi și există la noi produse care pot preveni", spune Nicoleta Mureșan, farmacistă.

Şi animalele de companie sunt afectate de muşcătura căpuşelor.

Boala Lyme, transmisă omului prin muşcătura de căpuşă, mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe" pentru că afectează întregul organism, iar simptomele ei sunt aceleaşi cu ale altor boli.

reporteri: Ariadna Bălăian, Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri