Dosare penale pentru deţinătorii de arme care nu-şi vizează la timp permisele

Data actualizării: Data publicării:
arme2

Potrivit legii, permisul de port-armă are o valabilitate de 5 ani, care se prelungeşte la cererea deţinătorului.

"Cererea de prelungire a valabilităţii permisului de armă se depune cel târziu în ultima zi de valabilitate a documentului. De la data expirării, deţinătorul armei este obligat să le depună în termen de 10 zile la un armurier autorizat. Altfel, din a 11-a zi se constituie infractiune", spune subcomisar Mihaela Pop, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Însă mulţi vânători şi colecţionari uită să-şi vizeze permisul, "şi se trezesc în situaţia de a li se întocmi dosar penal de a le fi suspendat dreptul de port armă", după cum spune Sorin Broţ, directorul AJVPS Bihor.

"Unii sunt chiar şocaţi. Sunt unii pentru care noţiunea de dosar de cercetare penală reprezintă ceva absolut diavolesc", susţine Vili Stancu, armurier.

De fapt, dosarul penal este o continuare cât se poate de... lumească a propriilor greşeli ale proprietarilor de arme. Doar în acest an, 80 de bihoreni din cei 3700 care deţin arme s-au ales cu permisul anulat sau suspendat după ce au uitat să-l prelungească la timp. În aceeaşi situaţie s-a aflat anii trecut Beniamin Rus, un cunoscut antreprenor din judeţ.

"Am depăşit cu o lună numărul acela provizoriu, fără să-mi dau seama şi m-am trezit cu dosar penal."

Neatenţia este justificată prin modificările apărute în urmă cu patru ani, când legislaţia românească s-a aliniat la cea europeană. Dacă până atunci Poliţia stabilea o perioadă în care vânătorii erau anunţaţi de asociaţii să se prezinte pentru vizarea permiselor, din 2010 deţinătorii de puşti şi pistoale se ocupă singuri de obţinerea documentelor, în funcţie de data la care le expiră autorizaţia. Ca să evite să ajungă în vizorul poliţiştilor, vânătorii au venit cu o soluţie.

"O notificare prealabilă a deţinătorilor de arme cu 30-60 de zile înainte. Asta ar necesita ca un funcţionar de la serviciul arme să consulte registrul naţional al armelor", spune Vili Stancu.

Membrii asociaţiilor de vânătoare care vor să obţină prelungirea permisului port armă trebuie să prezinte un dosar care să conţină analize medicale, aviz psihologic cazier judiciar şi dovada calităţii de vânător.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri